Premium Lock Subsidie bij bevingsschade telt ook mee als box 3-vermogen

31 juli 2018Leestijd: 3 minuten
Een aardbevingsbestendige nieuwbouwwoning in Zeerijp - Foto: ANP

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) benadrukt dat er geen speciale fiscale behandeling komt voor uitkeringen in verband met bevingsschade. Ook subsidies uit de zogenoemde Waardevermeerderingsregeling kunnen belast zijn.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Volgens de minister heeft een vergoeding voor de schade door gaswinning meestal geen gevolgen voor het recht op toeslagen. De uitkeringen vallen namelijk bij veel woningeigenaren buiten de vermogensheffing.

Het kabinet gaat geen speciale vrijstellingsregeling vaststellen voor de gevallen waarin de uitkeringen wél in box 3 zijn belast. Er komt ook geen uitzondering voor subsidiebedragen die in het kader van de Waardevermeerderingsregeling zijn toegekend.

Uitkeringen voor bevingsschade tellen mee als vermogen

Een uitkering voor het herstellen van de geleden bevingsschade verhoogt het vermogen voor box 3. Ook het recht op een toekomstige uitkering telt mee als vermogen, en kan dus in de box 3-heffing worden betrokken.

De Waardevermeerderingsregeling is een speciale subsidieregeling voor woningen in het aardbevingsgebied. Woningeigenaren kunnen een subsidie krijgen om de woning niet alleen te herstellen, maar ook gelijk energiezuiniger te maken. Minister Wiebes geeft aan dat ook deze subsidies tot het box 3-vermogen behoren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw