compensatieregeling Premium Corner

Subsidie bij bevingsschade telt ook mee als box 3-vermogen

31 juli 2018

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) benadrukt dat er geen speciale fiscale behandeling komt voor uitkeringen in verband met bevingsschade. Ook subsidies uit de zogenoemde Waardevermeerderingsregeling kunnen belast zijn.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Volgens de minister heeft een vergoeding voor de schade door gaswinning meestal geen gevolgen voor het recht op toeslagen. De uitkeringen vallen namelijk bij veel woningeigenaren buiten de vermogensheffing.

Het kabinet gaat geen speciale vrijstellingsregeling vaststellen voor de gevallen waarin de uitkeringen wél in box 3 zijn belast. Er komt ook geen uitzondering voor subsidiebedragen die in het kader van de Waardevermeerderingsregeling zijn toegekend.

Uitkeringen voor bevingsschade tellen mee als vermogen

Een uitkering voor het herstellen van de geleden bevingsschade verhoogt het vermogen voor box 3. Ook het recht op een toekomstige uitkering telt mee als vermogen, en kan dus in de box 3-heffing worden betrokken.

De Waardevermeerderingsregeling is een speciale subsidieregeling voor woningen in het aardbevingsgebied. Woningeigenaren kunnen een subsidie krijgen om de woning niet alleen te herstellen, maar ook gelijk energiezuiniger te maken. Minister Wiebes geeft aan dat ook deze subsidies tot het box 3-vermogen behoren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.