Premium Lock Weer nieuwe stap in verplicht gebruik digitale postbus

03 juli 2018Leestijd: 3 minuten
Digitale economie

Burgers en bedrijven kunnen nu nog in de lokale krant lezen wat hun gemeente van plan is, maar het kabinet wil dit op korte termijn veranderen. In een nieuwe wet staat dat de plannen van de overheid alleen nog digitaal worden gepubliceerd op één website.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Door de wijziging zijn alle plannen binnenkort op één plaats te vinden, namelijk www.overheid.nl.

Het gaat niet alleen om de plannen over nieuwe belastingen en gemeentelijke regels. Ook de andere mededelingen en ‘bekendmakingen’, bijvoorbeeld de aanvraag van een bouwvergunning door uw buren, moeten digitaal gaan plaatsvinden.

Er geldt een overgangsperiode, waarin de papieren publicaties nog blijven bestaan. Het is echter onduidelijk hoe lang deze overgangsperiode zal zijn, en wanneer bepaalde (lokale) overheidsbesluiten alleen nog maar digitaal worden gepubliceerd.

De publicatieplicht van de overheid

Het kabinet brengt de algemene digitale publicatieplicht als een grote verbetering voor burgers en bedrijven. Besluiten en dergelijke zijn op dit moment niet altijd even makkelijk te vinden. Sommige worden op papier gepubliceerd, andere digitaal, en weer andere zowel op papier als digitaal. Het komt ook geregeld voor dat de informatie alleen ‘ter inzage ligt’ op een bepaalde locatie. U kunt de plannen van het waterschap bijvoorbeeld alleen inzien op het kantoor van het waterschap.

Er is veel te zeggen voor het bijeenbrengen van de informatie op een centrale plaats, maar niet iedereen zal even enthousiast zijn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw