mijnoverheid.nl Premium Corner

Weer nieuwe stap in verplicht gebruik digitale postbus

03 juli 2018

Burgers en bedrijven kunnen nu nog in de lokale krant lezen wat hun gemeente van plan is, maar het kabinet wil dit op korte termijn veranderen. In een nieuwe wet staat dat de plannen van de overheid alleen nog digitaal worden gepubliceerd op één website.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Door de wijziging zijn alle plannen binnenkort op één plaats te vinden, namelijk www.overheid.nl.

Het gaat niet alleen om de plannen over nieuwe belastingen en gemeentelijke regels. Ook de andere mededelingen en ‘bekendmakingen’, bijvoorbeeld de aanvraag van een bouwvergunning door uw buren, moeten digitaal gaan plaatsvinden.

Er geldt een overgangsperiode, waarin de papieren publicaties nog blijven bestaan. Het is echter onduidelijk hoe lang deze overgangsperiode zal zijn, en wanneer bepaalde (lokale) overheidsbesluiten alleen nog maar digitaal worden gepubliceerd.

De publicatieplicht van de overheid

Het kabinet brengt de algemene digitale publicatieplicht als een grote verbetering voor burgers en bedrijven. Besluiten en dergelijke zijn op dit moment niet altijd even makkelijk te vinden. Sommige worden op papier gepubliceerd, andere digitaal, en weer andere zowel op papier als digitaal. Het komt ook geregeld voor dat de informatie alleen ‘ter inzage ligt’ op een bepaalde locatie. U kunt de plannen van het waterschap bijvoorbeeld alleen inzien op het kantoor van het waterschap.

Er is veel te zeggen voor het bijeenbrengen van de informatie op een centrale plaats, maar niet iedereen zal even enthousiast zijn.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.