Premium Lock Massaal bezwaar tegen box 3-heffing 2017 vereist eigen actie

24 juli 2018Leestijd: 3 minuten
'ANP'

Bezwaarschriften tegen de vermogensheffing over 2017 kunnen massaal worden afgehandeld, maar er gelden tegenwoordig andere regels. Vanaf 2017 moet een belastingplichtige ook zelf bezwaar maken tegen de aanslag, hij wordt niet meer automatisch meegenomen bij een massale afhandeling van de bezwaarschriften.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Bond voor Belastingbetalers riep begin mei op tot een massaal bezwaar tegen de box 3-heffing over 2017.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) verwacht dat de Belastingdienst tienduizenden bezwaarschriften ontvangt, en maakt daarom (weer) een gezamenlijke afhandeling mogelijk.

Hij legt in een Kamerbrief uit dat belastingplichtigen nu echter ook zelf actie moeten ondernemen tegen de vermogensheffing over 2017.

Lopende rechtszaken hebben geen gevolgen voor de bezwaarschriften

De Hoge Raad moet nog oordelen over de “oude” box 3-heffing die slechts één fictief rendementspercentage, vier procent, kende. Ook de bezwaren tegen deze vermogensheffing worden massaal afgehandeld door de Belastingdienst.

Er zijn in totaal zes proefprocedures aangespannen bij drie verschillende rechters. De Belastingdienst heeft vier van deze proefprocedures gewonnen en in de andere twee proefprocedures is de aanslag gewoon in stand gebleven. Het is nu aan de Hoge Raad om een definitief oordeel te geven over de tot 2017 geldende vermogensheffing.

De Belastingdienst ontving in de afgelopen vier jaar ongeveer 30.000 bezwaarschriften gericht tegen de box 3-heffing over belastingjaren tot en met 2016. Hiervan zijn nog 18.500 bezwaarschriften in behandeling als massaal bezwaar, de andere 11.500 bezwaren zijn afgewezen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw