Premium Lock SZW deelt zorgen over financiële kennis Nederlanders

26 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Hand knocking on the door

Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) deelt de zorgen van het Nibud over het feit dat ruim 40 procent van de Nederlanders onvoldoende inzicht heeft in financiële zaken, zoals lopende incasso’s. Het verbaast haar dat ook jongeren problemen hebben met de digitale post van bedrijven en overheid.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De aanbevelingen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zijn zeer praktisch. Zij hoopt dan ook dat mensen, bedrijven en instanties zo snel mogelijk actie ondernemen.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat echter zelf geen aanvullende stappen ondernemen. Op dit moment bestaan er al verschillende initiatieven van SZW en Financiën om de financiële geletterdheid van mensen te verbeteren.

Eigen verantwoordelijkheid

Van Ark vindt dat mensen in beginsel zelf hun financiële situatie in de gaten moeten houden. Bedrijven en de overheid kunnen hen hierbij alleen maar helpen. Uit het Nibud-onderzoek blijkt dat er in ongeveer 28 procent van de gevallen rekeningen niet kunnen worden betaald, omdat er geen rekening is gehouden met automatische incasso’s. Mensen hebben door de vergeten incasso’s minder geld op hun betaalrekening staan dan zij dachten. Het is nog niet bekend hoeveel mensen hierdoor in betalingsproblemen komen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw