hypotheekadvies Premium Corner

Hoekstra: onduidelijk of banken te dure hypotheken verkopen

28 juni 2018

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) kan niet bevestigen dat huizenkopers altijd beter af zijn met een onafhankelijk hypotheekadvies. Er is van het onderzoek waarnaar de Tweede Kamer verwijst slechts een samenvatting gepubliceerd, niet de achterliggende gegevens.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Voor het betreffende onderzoek hebben 382 consumenten vragen beantwoord over hun ervaringen bij het afsluiten, of wijzigen, van een hypotheek. Het onderzoek heeft betrekking op de jaren 2016 en 2017.

Uit de antwoorden bleek dat huizenkopers meer hypotheekrente betalen bij een bank dan bij een zelfstandig adviseur. De gemiddelde hypotheekrente van een bank lag 0,67 procent hoger dan de laagste marktrente, bij een zelfstandig adviseur was dit verschil slechts 0,3 procent.

Onvoldoende inzicht in de inhoud van het hypotheekadvies

De minister wijst erop dat een website die verbonden is aan een bedrijf voor zelfstandig hypotheekadvies het onderzoek heeft uitgevoerd. Ook de opdrachtgever, Van Bruggen Adviesgroep, verstrekt zelfstandig hypotheekadvies aan consumenten.

Een van de conclusies uit het onderzoek is overigens dat consumenten bij een bank wel gemiddeld 800 euro minder betalen voor het hypotheekadvies.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.