Absurde belastingzaken – Dubbele autopech

14 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Autopech

Een vrouw krijgt midden in de stad autopech en zet haar kapotte auto even op een parkeerplaats om op hulp van de ANWB te wachten. De gemeente Amsterdam toont weinig begrip en legt doodleuk een aanslag parkeerbelasting op.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het is al erg genoeg dat uw auto er ’s avonds opeens de brui aan geeft, maar een lastige ambtenaar kan het altijd nog ‘leuker’ maken.

Bijvoorbeeld met een aanslag parkeerbelasting van ruim 40 euro, als u de auto, zoals het een goede weggebruiker betaamt, langs de weg zet om het andere verkeer niet te hinderen.

Autopech is niet per definitie overmacht

De vrouw denkt dat deze aanslag nooit in stand kan blijven, maar zij komt van een koude kermis thuis. Ondanks een telefonische toezegging dat de boete wordt kwijtgescholden, wil Amsterdam uiteindelijk wel degelijk geld zien voor het gebruik van de parkeerplek.

Ook een gang naar de rechtbank levert haar niets op. Volgens Rechtbank Amsterdam was er weliswaar sprake van overmacht, maar dit was niet de juiste soort overmacht. De aanslag parkeerbelasting kan alleen worden vernietigd als de vrouw door een noodsituatie niet op tijd een parkeerkaartje kon kopen.

Het staat vast dat de vrouw gewoon het parkeergeld had kunnen betalen. Ze heeft er alleen niet aan gedacht, omdat zij andere dingen aan haar hoofd had. En wie verwacht dat er in zo’n situatie parkeergeld moet worden betaald?

Maar de rechtbank is duidelijk: regels zijn regels, er moest gewoon worden betaald. Er wordt voor de parkeerbelasting geen rekening gehouden met de ‘persoonlijke omstandigheden van de belastingplichtige’.