Premium Lock Tips: geld besparen bij de erfenis

18 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Erfbelasting

Even ongestoord uithuilen na een overlijden is er niet bij; de fiscus houdt niet van te veel getreuzel. De volgende tijdslijnen zijn belangrijk en kunnen ook flink wat geld opleveren.

1 Overlijdt een schenker binnen 180 dagen na het doen van de schenking? Dan moet dit bedrag worden opgeteld bij de erfenis. Dit geldt niet voor de jubelschenking voor het eigen huis; die mag zelfs op het sterfbed nog fiscaal straffeloos worden geschonken.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

2 De aangifte erfbelasting moet binnen acht maanden na het overlijden zijn ingediend, tenzij er uitstel is verleend. Maar doe liever binnen vijf maanden aangifte, of vraag alvast een voorlopige aanslag erfbelasting aan. Dat voorkomt dat de fiscus rente in rekening brengt. Overigens geldt op dit moment een ‘generaal pardon’ als het gaat om belastingrente, omdat de fiscus kampt met achterstanden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw