Absurde belastingzaken – Paarse Krokodil

09 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Parkeren

Een vrouw bezoekt haar moeder in een verzorgingstehuis, en koopt bij de balie een dagkaart voor de parkeerplaats. Ze moet de dagkaart zelf invullen, maar maakt een klein foutje, dat zij direct corrigeert. De gemeente houdt niet zo van foutjes, bij terugkomst heeft zij een naheffingsaanslag parkeerbelasting te pakken.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De gemeente Valkenswaard vindt dat de vrouw misbruik heeft gemaakt van de dagkaart. Er staat op de kaart immers duidelijk vermeld dat wijzigingen of doorhalingen de kaart ongeldig maken.

Welke onoverkomelijke fout heeft de vrouw gemaakt? Ze was bij het invullen per ongeluk begonnen met haar kenteken in plaats van de datum. Haar kenteken begon met een ‘6’, daar heeft zij een duidelijke ‘2’ van gemaakt. Voor de rest heeft zij helemaal niets gewijzigd of ‘doorgehaald’.

Ongeschreven beleid

Het is duidelijk dat de vrouw niet heeft voldaan aan de letterlijke voorwaarden voor het gebruik van de dagkaart. Een gemeente kan echter alleen een naheffingsaanslag parkeerbelasting opleggen als het parkeergeld niet is betaald, het maakt niet uit dat een parkeerder in strijd handelt met de voorwaarden.

Volgens de Parkeerverordening Valkenswaard kan de gemeente nadere voorwaarden stellen voor het voldoen van parkeerbelasting. Of de voorwaarden op de kaart echter zijn toegestaan, blijft in het midden. Hof Den Bosch vernietigt de naheffingsaanslag namelijk al op andere gronden.

De vrouw maakt met een kopie van de dagkaart aannemelijk dat zij per ongeluk het eerste cijfer van haar kenteken had ingevuld.

Valkenswaard heeft bovendien een ongeschreven regel: een parkeerder krijgt bij een wijziging op de dagkaart altijd het voordeel van de twijfel. Het Hof ziet geen reden om misbruik te vermoeden, de parkeercontroleur heeft te snel aangenomen dat de vrouw probeerde om de kaart meerdere dagen te gebruiken.

Uit de stukken blijkt niet of de parkeercontroleur, zoals bij veel gemeenten, was ingehuurd van een commerciële partij. Commerciële partijen krijgen vaak betaald naar het aantal opgelegde naheffingsaanslagen.

Wie moet de naheffingsaanslag nu eigenlijk betalen?

Volgens de gemeente moet het tehuis de parkeerbelasting betalen. Het verzorgingstehuis koopt namelijk de dagkaarten bij de gemeente, en verkoopt ze daarna door aan bezoekers.

Hof Den Bosch vindt dit onzin, het gaat er om wie er feitelijk gebruik maakt van de dagkaart. De persoon die de dagkaart invult, betaalt het verschuldigde parkeergeld. Er kan geen sprake van zijn dat het verzorgingstehuis opdraait voor een eventuele naheffingsaanslag door het verkeerd invullen van de dagkaart.