Premium Lock OESO-rapport: Box 3-heffing voldoet niet

17 april 2018Leestijd: 3 minuten

Nederland wil met de box 3-heffing iets doen aan de inkomens- en vermogensongelijkheid, maar de huidige vermogensheffing leidt juist tot meer ongelijkheid. Dat is in elk geval de conclusie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Volgens de OESO is de inkomens- en vermogensongelijkheid in veel landen, waaronder Nederland, de laatste jaren toegenomen. Een vermogensheffing kan helpen bij het verminderen van de ongelijkheid, maar de meeste landen hebben slecht nagedacht over de heffing.

Het probleem zit hem niet in de hoogte van de vermogensheffing, maar in de soorten vermogen waarover mensen belasting moeten betalen. Landen houden vaak geen, of onvoldoende, rekening met de verschillende vermogenssamenstelling van armen en rijken.

Vermogensheffing is in het voordeel van de rijken

De OESO maakt zich vooral zorgen over de scheve belasting van spaartegoeden ten opzichte van beleggingsvermogen. Mensen met een laag inkomen hebben meestal alleen spaartegoeden, en houden zich niet bezig met beleggen. Rijke mensen hebben hun geld vaak in beleggingen gestoken, omdat zij hier meer rendement mee kunnen behalen.

Veel OESO-landen belasten spaartegoeden echter hoger dan beleggingsvermogen, waardoor rijkere mensen onevenredig worden bevoordeeld. Zij behalen niet alleen meer rendement op hun vermogen, maar betalen hierover ook nog een keer minder belasting.

Mensen met een laag inkomen worden ook benadeeld door de regels omtrent de eigen woning. In bijna alle landen is de eigendom van een eigen woning fiscaal veel interessanter dan het huren van een woning. Maar juist de armere mensen zitten in een huurwoning en betalen daardoor per saldo meer belasting dan rijkere mensen.

Hoe doet Nederland het?

De OESO gaat uit van de situatie tot en met 2016, en geeft helaas geen specifieke aanbevelingen per land. Uit het rapport blijkt ook niet dat een vermogensheffing naar fictieve rendementen per definitie slecht is. Een heffing naar vermogensgroei lijkt echter wel de voorkeur van de OESO te hebben.

Als we naar de algemene aanbevelingen van de OESO kijken, dan is het duidelijk dat de situatie in Nederland nog steeds niet ideaal is.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw