Belastingdienst Premium Corner

Kijk uit voor kosten ‘hulpsites’ toeslagen

12 april 2018

Het gaat slechts om één punt in de naam: het verschil tussen de sites mijntoeslagen.nl en mijn.toeslagen.nl. Maar voor wie online zorgtoeslag of andere toeslagen aanvraagt, kan het niet intikken van die punt finan­ciële gevolgen hebben.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De ene site (mijn.toeslagen.nl) is namelijk de officiële site van de Belastingdienst, waar een aanvraag gratis is. De andere is van een – zoals de site het zelf noemt – ‘intermediair’. Ook daar kun je zorgtoeslag aanvragen. Alleen betaal je dan 39,95 euro.

Je hoeft niet argeloos of naïef te zijn om te denken dat deze site van de Belastingdienst is. De site ziet er erg ‘officieel’ uit. De kleuren – paars en blauw – zijn bijna dezelfde als die de Belastingdienst gebruikt. Ook het logo van mijntoeslagen.nl met vlak daaronder ‘Uw toeslagen, onze zorg’ in cursief lettertype, roepen associaties op met de site van de Belastingdienst. Op mijn.toeslagen.nl staat namelijk ‘Toeslagen’, en eronder, in cursief lettertype, ‘Belastingdienst’.

Kosten: 39,95 euro

Dat er kosten aan verbonden zijn, en dat die 39,95 euro bedragen, staat vermeld. Maar dat is pas zichtbaar als je naar beneden scrolt. En daartoe is eigenlijk geen aanleiding, want scrollen is niet nodig voor het invullen van de aanvraag. De knop: ‘Ga verder’ (naar de volgende stap in de aanvraag) zit keurig halverwege de pagina.

Aanvragers vullen op de site gevoelige informatie in: naast naam, adres en geboortedatum ook hun inkomen, BSN-nummer en hun bankrekeningnummer. Door het versturen van de aanvraag geeft de aanvrager toestemming voor het afschrijven van de 39,95 euro via een automatische incasso. Je hebt immers je bank­rekeningnummer gegeven.

Volgens een medewerkster van de site worden de gegevens niet voor andere doeleinden gebruikt. Dat is dan maar te hopen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.