Premium Lock Geen steun voor plan goedkopere hypotheeklening

16 april 2018Leestijd: 3 minuten
'Palo Alto/HH'

De Tweede Kamer wil dat mensen hun hypotheek stapsgewijs kunnen omzetten in een hypotheek met lagere maandlasten. Het Platform Hypotheken, waarin onder meer kredietverstrekkers, het Nibud en de Vereniging Eigen Huis zijn vertegenwoordigd, ziet echter niets in dit plan.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Minister Wopke Hoekstra bevestigt nogmaals dat het plan zonder wetswijzigingen kan worden doorgevoerd.

Het is dus vooral de vraag of de hypotheekverstrekkers een stapsgewijze omzetting moeten aanbieden. Het Platform Hypotheken ziet hier niets in. De bestaande mogelijkheden om een hypotheek over te sluiten zijn voldoende.

Plan voor stapsgewijze omzetting van de hypotheek

Mensen kunnen elk jaar een bepaald deel van hun hypotheek aflossen zonder dat zij hiervoor een vergoeding aan de hypotheekverstrekker hoeven te betalen. Door deze wettelijke mogelijkheid zou iemand binnen vijf tot tien jaar kosteloos kunnen overstappen naar een goedkopere hypotheeklening.

Volgens het Platform Hypotheken wegen de voordelen van stapsgewijs oversluiten niet op tegen de nadelen van het plan. Het Platform heeft gekeken naar stapsgewijs oversluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker, en naar oversluiten bij een andere kredietverstrekker. De fiscale gevolgen zijn niet bekeken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw