vermogensheffing Premium Corner

Vermogen foetsie: fiscus mag niet natrappen

09 april 2018Leestijd: 3 minuten

Het is een van de pijnpunten bij de belastingheffing op vermogen: belasting betalen over bezit dat kort na de peildatum opeens veel minder waard is. De Hoge Raad heeft vrijdag, bij uitzondering, geoordeeld dat de fiscus dan geen belasting mag heffen. Het ging om een man die bijna 3 ton verloor door de onteigening van SNS Reaal.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De oude man investeert begin 2013 bijna 291.000 euro in SNS Reaal, maar die aandelen worden nog geen dag later (1 februari) onteigend door het ministerie van Financiën.

Het is op dit moment nog steeds onduidelijk of de aandeelhouders van SNS Reaal een schadevergoeding krijgen. Vaststaat echter wel dat de man vermogensheffing moest betalen, omdat zijn vermogen op 1 januari 2013 nog ruim 275.000 euro bedroeg.

Strijdigheid met het EVRM door buitensporige last

Het Hof Arnhem-Leeuwarden vond het niet kunnen dat de oude man voor een volledig jaar box 3-heffing moest betalen. Daarom hield het Hof alleen rekening met het fictieve rendement over één maand. De fictieve inkomsten uit vermogen werden verlaagd van 10.431 euro naar 869 euro.

Volgens het Hof was de box 3-heffing op zich niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), maar werd de man enorm benadeeld door de vermogensheffing. Hierdoor was de box 3-heffing voor hem een verboden ‘individuele en buitensporige last’, en moest die worden gecorrigeerd.

Om te kunnen spreken van een ‘individuele en buitensporige last’ zijn de persoonlijke omstandigheden van de man beslissend.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.