belastingontwijking

Moscovici over plannen Snel: ‘Eerst zien, dan geloven’

27 maart 2018Leestijd: 2 minuten

Kort geleden heeft EU-commissaris Pierre Moscovici zich weer negatief uitgelaten over het fiscale beleid van Nederland. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën denkt dat Moscovici betwijfelt of Nederland echt veranderingen gaat doorvoeren.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Eurocommissaris noemde tijdens een persconferentie zeven landen, waaronder Nederland, die agressieve belastingplanning zouden stimuleren.

Hij was tijdens een gesprek met staatssecretaris Snel echter een stuk genuanceerder. Zij hebben op 5 maart de Nederlandse plannen om belastingontwijking en belastingontwijking tegen te gaan, besproken.

Nederland staat slecht bekend

Er is geen sprake van dat Nederland nu alsnog op de zwarte lijst van belastingparadijzen wordt gezet. Snel wijt de harde uitspraken van Moscovici aan de reputatie van Nederland als belastingparadijs. De ambitieuze plannen van Nederland worden daardoor nog vooral ter kennisgeving aangenomen, er wordt afgewacht of de maatregelen ook echt worden ingevoerd.

De voorgestelde maatregelen zijn niet alleen binnen de EU positief ontvangen, ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) juicht het nieuwe fiscale beleid toe.

Alleen kleine landen aan de ‘schandpaal’

Moscovici heeft alleen kleine landen, zoals Nederland, België en Luxemburg, beticht van agressieve belastingplanning. Hij heeft niets gezegd over het fiscale beleid van grote EU-lidstaten.

Staatssecretaris Snel kan niet zeggen of de Eurocommissaris dit bewust heeft gedaan. Hij wil ook niet ingaan op de vraag of het toeval is dat de genoemde landen geen voorstander zijn van een Europese harmonisering van belastingen. De uitspraken van Moscovici komen voor zijn eigen rekening.

Het is niet zo dat een stimulerend beleid altijd moet worden afgekeurd. Een land hoeft haar belastingregels pas aan te passen als er sprake is van schadelijke belastingconcurrentie.

Frankrijk moet bijvoorbeeld (nog steeds) zijn patentbox aanpassen, omdat die niet voldoet aan internationale afspraken. Bedrijven krijgen door een patentbox bepaalde belastingvoordelen voor innovatieve activiteiten. Nederland heeft zelf de zogenoemde innovatiebox al moeten aanpassen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.