Steeds minder mensen naar belastingkantoor

16 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Hulp bij belastingaangifte. Foto: ANP, Robin van Lonkhuijsen

Het aantal mensen dat bij een belastingkantoor langsgaat voor hulp bij de aangifte, daalt flink. Dit jaar verwacht de fiscus 10 procent minder hulpvragen.

Dat blijkt uit antwoorden die staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) deze week naar de Tweede Kamer stuurde.

In 2015 vroegen 138.000 mensen nog om fysieke hulp aan de Belastingdienst, vaak bij een belastingkantoor. Dit jaar verwacht Snel dat er nog maar 80.000 mensen langskomen. Doordat de fiscus steeds meer informatie vooraf invult, is de aangifte voor veel mensen simpeler geworden.

Hulp vragen in bibliotheek

Wie wel hulp wil, maar niet langs wil komen, kan ook gebruik maken van de BelastingTelefoon. Die werd vorig jaar 850.000 gebeld, maar de kwaliteit van de antwoorden laat nogal eens de wensen over, vooral als het om moeilijke vragen gaat.

Er zijn nog 30 locaties waar mensen langs kunnen gaan voor hulp bij de belastingaangifte door de fiscus zelf. Daarnaast werden vorig jaar in 88 bibliotheken spreekuren gehouden door maatschappelijke organisaties die helpen met de aangifte. Dit jaar hoopt Snel dat dit soort hulp op 150 plekken wordt aangeboden.

Hulp in Gouda

SP-Kamerlid Renkse Leijten had vragen aan Snel gesteld, omdat de Belastingdienst stopt met het bieden van fysieke hulp in Gouda. Vorig jaar vroegen ruim 1.000 mensen daar de fiscus nog om hulp, maar dit jaar kan dat niet meer. Volgens Snel kunnen deze mensen nog wel in 30 andere plaatsen terecht, of bij de bibliotheek in Gouda, waar maatschappelijke organisaties helpen.