‘Geen legesheffing bij oud bestemmingsplan’

13 februari 2018Leestijd: 2 minuten
nieuwbouw

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken bevestigt dat een gemeente geen leges mag rekenen voor een verouderd bestemmingsplan. Ten onrechte geheven leges moet door de gemeente ambtshalve worden geschrapt.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Voor bepaalde verbouwingen moet een burger toestemming krijgen om van het gemeentelijke bestemmingsplan af te wijken. De gemeente kan voor het afhandelen van de vergunning kosten, zogenoemde leges, in rekening brengen.

Er kunnen echter alleen legeskosten worden gerekend als het bestemmingsplan maximaal tien jaar geleden is opgesteld of verlengd.

Kamervragen

Niet alle gemeenten houden zich blijkbaar aan de wettelijke regels, er worden geregeld kosten in rekening gebracht voor een verouderd bestemmingsplan. Zie ook het bericht Geen legeskosten door slordigheid gemeente.

De Tweede Kamer wil dat minister Ollongren actie onderneemt tegen deze onterechte legesheffing, maar dit is volgens haar geen taak voor de Rijksoverheid. Provincies moeten toezicht houden op de gemeenten, en kunnen de betreffende gemeente(n) aanspreken op fouten. Bovendien moet ook de gemeenteraad ingrijpen als blijkt dat er ten onrechte leges wordt geheven.

Volgens Ollongren kan er geen twijfel over bestaan dat er bij een verouderd bestemmingsplan sprake is van een ‘legesverbod’. In de modellegesverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt immers uitdrukkelijk verwezen naar de betreffende wetsbepaling. Een gemeente die het legesverbod aan haar laars lapt, handelt dus in strijd met de wet.

Ambtshalve vermindering

Dat een gemeente in strijd met het legesverbod handelt, betekent nog niet dat de aanslag leges altijd vervalt. Er moet namelijk nog steeds op tijd bezwaar worden aangetekend tegen de aanslag.

Een burger kan alsnog vragen om kwijtschelding of teruggave van de betaalde leges, maar een gemeente hoeft de aanslag niet terug te draaien.

Minister Ollongren vindt echter dat gemeenten in deze gevallen niet te lastig moeten doen, en een ‘ambtshalve vermindering’ moeten overwegen. De gemeente heeft immers in strijd met de wet gehandeld.

Een ambtshalve vermindering kan overigens ook een volledige kwijtschelding of teruggaaf van de leges zijn.