Snel: geen discriminatie van grensarbeiders per 2019

22 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën worden zogenoemde grensarbeiders uit Duitsland of België niet gediscrimineerd door de vanaf 2019 geldende regels.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Grensarbeiders zijn mensen die in het ene land wonen, maar vooral in het andere land werken.

De Belastingdienst heeft voor Nederlanders die in Duitsland werken of in België werken speciale compensatieregelingen vastgesteld.

Er bestaan ook speciale regelingen voor mensen die in Duitsland wonen of in België wonen, maar in Nederland werken. Dit zijn buitenlandse belastingplichtigen.

Aanpassing regels voor buitenlandse belastingplichtigen

Buitenlandse belastingplichtigen die minimaal 90 procent van hun inkomen uit Nederland verkrijgen, moeten dezelfde heffingskortingen krijgen als inwoners van Nederland. Het gaat dan om het ‘belastingdeel van de heffingskortingen’, dus niet de volledige heffingskortingen. Deze ongeveer 130.000 ‘kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen’ hebben ook recht op andere aftrekposten die normaal zijn voorbehouden aan inwoners.

Vanaf 2019 veranderen de regels voor ‘normale’ buitenlandse belastingplichtigen. Deze mensen krijgen nu nog vaak via hun werkgever automatisch heffingskortingen toegekend, terwijl zij er geen recht op hebben. Bij de aangifte inkomstenbelasting moet dit dan weer worden gecorrigeerd.

Dit gaat per 2019 veranderen, alleen kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen kunnen dan heffingskortingen laten uitbetalen via een voorlopige aanslag. Er wordt gekeken of iemand al is aangemerkt als een kwalificerende buitenlandse belastingplichtige, ‘nieuwe gevallen’ kunnen (nog) geen voorlopige aanslag aanvragen.

De grensarbeiders

Door de aanpassing worden met name in Duitsland wonende grensarbeiders getroffen.

In het belastingverdrag met België is namelijk geregeld dat inwoners van België een voorlopige aanslag kunnen aanvragen, zodra zij buitenlands belastingplichtig worden in Nederland. Voor in België wonende grensarbeiders is dus niet van belang of zij als een kwalificerende buitenlandse belastingplichtige zijn aangemerkt.

De aanpassing is niet in strijd met het belastingverdrag met Duitsland. Een verschillende behandeling van binnenlandse en buitenlandse belastingplichtigen is immers toegestaan. Er is ook geen sprake van discriminatie naar nationaliteit, het maakt niet uit of de grensarbeider een Nederlander is of een Duitser.

In 2019 tienduizenden extra voorlopige aanslagen

Grensarbeiders krijgen in 2019 (het belastingdeel van) de heffingskortingen niet meer via de werkgever uitbetaald. Als zij hier wel recht op hebben, dan kunnen zij een voorlopige aanslag aanvragen.

In het laatste kwartaal van 2018 worden grensarbeiders actief geïnformeerd over de wijzigingen per 2019. Zij hebben dan nog tijd om een voorlopige aanslag aan te vragen of te wijzigen.

Snel verwacht dat maximaal 45.000 kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen een voorlopige aanslag zullen aanvragen om de heffingskortingen te claimen.