‘Google-constructie niet strijdig met belastingverdragen’

30 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Nederland heeft Ierland en Singapore niet benadeeld door de Google-constructie met royalty’s mogelijk te maken. Volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën staan de belastingverdragen dit gewoon toe.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Google heeft via een Nederlandse dochtermaatschappij 16 miljard euro doorgesluisd naar Bermuda. Het ging om betalingen voor royalty’s die noch in Nederland, noch in Bermuda worden belast.

De Kamer wil weten wat Snel hiervan vindt, maar de staatssecretaris gaat niet op deze zaak in. Hij komt alleen met algemene uitspraken.

Lege vennootschappen

Het kabinet wil af van vennootschappen die alleen worden gebruikt voor belastingontwijking, en zelf helemaal geen activiteiten ontwikkelen. Binnenkort worden er maatregelen voorgesteld om ‘lege vennootschappen’ en brievenbusconstructies te bestrijden. Rente- en royalty-betalingen kunnen dan worden belast als er sprake is van misbruik, waaronder het doorsluizen van geld naar landen met een laag belastingtarief.

Er zijn in Nederland ongeveer 12.000 vennootschappen die betrokken zijn bij de (door)betaling van rente en royalty’s. Of die vennootschappen deel uitmaken van een concern is niet bijgehouden. Ook kan niet makkelijk worden vastgesteld of dit in de praktijk ‘lege vennootschappen’ zijn.

Geen benadeling

Google heeft de royalty-betalingen als kosten opgevoerd, en daardoor veel minder vennootschapsbelasting betaald in Ierland en Singapore. Snel geeft geen antwoord op de vraag hoeveel belasting Ierland en Singapore door de constructie zijn misgelopen.

Hij vindt niet dat er sprake is van enige benadeling van deze landen. Nederland heeft zich gehouden aan de afgesloten belastingverdragen, en ook de Europese Interest- en Royaltyrichtlijn. Verder kan Nederland zelf bepalen welke buitenlandse betalingen hier belast zijn, andere landen mogen zich hier niet mee bemoeien.