Zorgbelasting ouderen stijgt volgend jaar

13 november 2017Leestijd: 2 minuten
Het AMC. Foto: ANP

Ouderen betalen volgend jaar meer mee aan de collectieve zorg. De zogeheten inkomensafhankelijke zorgpremie stijgt in veel gevallen met tientallen euro’s per jaar.

NIEUW!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Deze bijdrage aan de zorg, die door de Belastingdienst wordt geïnd, stijgt volgend jaar van 5,4 procent van het inkomen van AOW’ers, naar 5,65 procent. Dat is de hoogste bijdrage in jaren.

Zorgbijdrage

De hogere zorgbijdrage staat in de zorgbegroting die op Prinsjesdag werd gepresenteerd, maar heeft tot nu toe weinig aandacht gekregen. De stijging van 0,25 procentpunt betekent dat iemand met een inkomen (AOW plus pensioen) van 20.000 euro per jaar, 50 euro per jaar meer betaalt.

De zorgbijdrage wordt onder meer gebruikt voor het betalen van ziekenhuizen en huisartsen. Ongeveer de helft van die zorg wordt betaald door de zorgpremie die u aan uw zorgverzekeraar betaalt en van uw eigen risico.

Zichtbaar

De andere helft wordt geïnd bij zelfstandigen en ouderen en werkgevers, de zogeheten inkomensafhankelijke zorgpremie. Werkgevers betalen deze bijdrage over het loon van hun werknemers. Ook deze bijdrage stijgt volgend jaar met 0,25 procentpunt – tot 6,9 procent.

Zelfstandigen en ouderen moeten de inkomensafhankelijke zorgpremie zelf betalen aan de fiscus, in tegenstelling tot werknemers. Daardoor is deze premie voor hen veel zichtbaarder, dan voor werknemers die hem nooit zien.

Meevaller

Tegenover de hogere inkomensafhankelijk bijdrage, staat dat de zorgpremie volgend jaar minder hard stijgt dan eerder verwacht. Toenmalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ging er op Prinsjesdag vanuit dat de zorgpremie in 2018 met 6 euro per maand zou stijgen (72 euro per jaar).

De grootste verzekeraars hebben de premie veel minder hard laten stijgen, onder meer door in te teren op hun buffers. Menzis houdt de premies gelijk, Zilveren Kruis verhoogt de premie met 2 euro per maand. Bij VGZ stijgen de premies met 3,25 euro. CZ laat ze met zo’n 3,50 euro toenemen. Dat scheelt al snel enkele tientjes per jaar, ten opzichte van de koopkrachtraming van het vorige kabinet op Prinsjesdag.

Toch zijn veel mensen volgend jaar dus iets meer kwijt aan hun zorgverzekering. Tel daar de gestegen inkomensafhankelijke bijdrage bij op, en het is duidelijk dat de burger steeds meer geld kwijt is aan de gezondheidszorg.