360.000 mensen verlost van vermogenstaks

22 november 2017Leestijd: 4 minuten
Illustraties Eliane Gerrits

Het kabinet Rutte III wil de vermogensbelasting verlagen. Nieuwe cijfers tonen aan hoeveel mensen daarvan profiteren – en hoeveel euro’s voordeel zij krijgen. De vermogensbelasting in drie grafieken.

NIEUW!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het was – en is – voor veel spaarders een ergernis: de spaarrente is bijna tot nul procent gezakt, maar de fiscus rekent nog altijd met een hogere rente bij het berekenen van de vermogensbelasting (Box 3).

De spaarrente zakte recent bij de grootbanken tot 0,05 procent. Maar bij de belastingaangifte moest dit jaar door miljoenen mensen wel 0,86 procent worden afgedragen aan de fiscus.

Belasting Box 3 omlaag

In het regeerakkoord kondigde Rutte III aan dat leed iets te willen verzachten. Zij verhoogt het vrijgestelde vermogen waar geen belasting over hoeft te worden betaald (niet langer 25.000 euro, maar 30.000 euro).

Ook gaat het belastingtarief over het vermogen tussen de 30.000 en 100.000 euro iets omlaag (van 0,86 naar 0,61 procent). Het is de enige belastingverlaging die zij volgend jaar al invoert. Werkenden krijgen pas in 2019 belastingverlaging.

Hoeveel voordeel heeft u van die plannen? Uit gegevens die staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) recent naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat het voordeel al snel enkele tientallen euro’s is, en kan oplopen tot vele honderden euro’s bij grotere vermogens.

Hoeveel belasting betaalt u?

In onderstaande grafiek staat hoeveel belasting mensen bij een bepaald vermogen zouden hebben betaald in het oude systeem, en hoeveel daarvan overblijft na de wijzigingen door Rutte III.

 

Wie tussen de 25.000 en 30.000 euro vermogen heeft, betaalt helemaal geen belasting meer. Het gaat om 360.000 mensen die daardoor van de vermogensbelasting worden verlost.

Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking heeft op dit moment zoveel vermogen, dat ze daarover belasting moeten betalen. Door de hogere vrijstelling, wordt die groep dus iets kleiner.

Hoe groot zijn vermogens?

Volgend jaar zijn er nog 2,8 miljoen mensen die Box 3-belasting moeten betalen, zoals te zien is in de grafiek hieronder. Verreweg de meesten daarvan hebben een vermogen dat kleiner is dan 100.000 euro. Bij 41.000 mensen gaat het om meer dan 1 miljoen euro vermogen. Zij hebben een maximaal voordeel van 692 euro door de lagere vermogensbelasting van Rutte III.

 

Deze cijfers gaan overigens om belastingplichtige personen. Wie samenwoont, kan het vermogen bij de belastingaangifte spreiden over de beide partners. Een paar dat 59.000 euro vermogen heeft, kan dat dus verdelen en komt daarmee per persoon (29.500 euro) onder de grens van 30.000 euro uit. Daardoor hoeven zij geen belasting meer te betalen. Een stel dat 199.000 euro heeft, zal als twee personen meetellen in de groep van 2,2 miljoen mensen met minder dan 100.000 euro vermogen.

Belasting daalt 10 procent

Een doorsneepersoon die volgend jaar Box 3-belasting moet betalen, heeft een vermogen van 71.000 euro, blijkt uit de cijfers van de staatssecretaris. De 2,8 miljoen belastingplichtigen betalen dan samen 3,8 miljard euro belasting over hun vermogen.

Als Rutte III de Box 3-belasting niet had verlaagd, was de opbrengst zo’n 450 miljoen euro meer geweest. Gemiddeld daalt de vermogensbelasting dus met ruim 10 procent.

Voordeel laat zichtbaar

U merkt dat overigens nog niet bij de belastingaangifte in de lente van volgend jaar. Dan wordt de belasting geïnd over 2017, waar het oude belastingregime nog geldt. Pas in 2019, ziet u het verlaagde tarief terug in uw belastingaangifte.

De fiscus gaat de spaarrente waarmee zij rekent, elk jaar herzien. Het Centraal Planbureau sprak eerder het vermoeden uit dat de rente snel weer zou stijgen, waardoor de vermogensbelasting in 2019 alweer zou stijgen. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt echter dat die vrees niet heel reëel is.

In de grafiek hieronder ziet u in de groene lijn de spaarrente waarmee de fiscus rekende om de belasting voor 2018 vast te stellen. Het gaat om de gemiddelde spaarrente tussen juli 2016 en juni 2017.

De rode lijn is de spaarrente sindsdien. Die lijn gaat dienen voor het belastingtarief in 2019. Tenzij de spaarrente in een rechte lijn stijgt naar zo’n 0,6 procent in juni volgend jaar, kunt u er vanuit gaan dat de vermogensbelasting voor kleine vermogens in 2019 eerder (iets) verder zal dalen, dan stijgen.