Schade door Hunter valt mee voor Biden

17 juni 2024Leestijd: 3 minuten
President Joe Biden knuffelt zijn zoon Hunter Biden. Foto: ANP

De zoon van Joe Biden is veroordeeld voor illegaal wapenbezit. De zaak Hunter Biden past in een lange geschiedenis van familieproblemen van Amerikaanse presidenten. Deze keer is het electorale effect klein, schrijft Victor Pak.

Familie kies je niet, die krijg je. Ook als je president bent van het machtigste land op aarde. Joe Biden weet daar alles van. Zijn zoon Hunter kwam wegens schandalen vaker dan hem lief was in de aandacht tijdens vaders politieke loopbaan.

Diverse Amerikaanse presidenten ondervonden de ellende die familie met zich kan brengen. Dat begon al bij John Adams, de tweede president (1797-1801). Een van zijn zes kinderen stierf tijdens Adams’ presidentschap door alcoholisme.

Daar stond dan weer tegenover dat een andere zoon in Adams’ voetsporen zou treden. Deze John Quincy, van 1825 tot 1829 de zesde president, had op zijn beurt ook familiare problemen. Zijn zoon werd van Harvard geschopt omdat hij rebelleerde tegen het curriculum en de leefomstandigheden aan de prestigieuze universiteit.

Billy Carter

Schandalen in de presidentiële familie halen altijd het nieuws. Vooral verslavingsproblematiek wekt de aandacht. Bill Clintons halfbroer kampte met een drugsverslaving. Een broer van George. W. Bush kon niet uitleggen waarom eind jaren negentig wildvreemde vrouwen bij zijn hotelkamers in Hong Kong en Thailand aanklopten om seks met hem te hebben.

Jimmy Carter had, net als John Adams en Lyndon B. Johnson, een broer die worstelde met alcoholisme. Carter merkte eens op dat hij meer controle had over enkele Senatoren dan over zijn eigen broer Billy.

Toch kon Carter niet voorkomen dat de Senaat in 1980 een onderzoek instelde naar Carters broer, die zo’n 200.000 euro van de Libanese overheid had aangenomen om in de Verenigde Staten te lobbyen. Het onderzoek werd mede uitgevoerd door een jonge, ambitieuze Senator uit Delaware: Joe Biden.

Geen pardon voor Hunter Biden

Diezelfde Biden ziet zich nu geconfronteerd met de schandalen rond zijn zoon Hunter. Op woensdag 12 juni werd Hunter voor drie strafbare feiten veroordeeld. Hij overtrad wetgeving die vuurwapens uit de handen van drugsgebruikers moet houden.

De 54-jarige zoon van Joe riskeert zo een gevangenisstraf. De uitspraak volgt nog. Biden zegt dat hij Hunter niet zal pardonneren. Hij zal dus geen misbruik maken van zijn ambt.

Zaak Hunter Biden heeft weinig invloed

Anders dan je misschien zou verwachten, zegt slechts 16 procent van de Amerikanen dat Hunter Bidens justitiële problemen (een beetje of heel erg) de kans verkleinen dat zij op Joe Biden stemmen bij de presidentsverkiezingen op 5 november. Op 78 procent van de kiezers heeft de rechtszaak geen effect, blijkt uit een recente peiling.

Dat komt omdat de president al behoorlijk impopulair was. Volgens het gerenommeerde peilbureau FiveThirthyEight is Biden net zo ongeliefd als in de zomer van 2022, toen zijn populariteitscijfer een dieptepunt bereikte. Slechts 38 procent van de Amerikanen oordeelt positief over Bidens uitvoering van het ambt.

Zo bezien, is het slechts een schrale troost voor pa Biden dat zijn zoon hem niet nog meer in de weg zit.

Schrijf u in voor onze Amerika-nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Washington D.C. en de Verenigde Staten met de gratis nieuwsbrief American Dreamers.