Waarom Trump niet hoeft te vrezen voor de rechter

13 mei 2024Leestijd: 3 minuten
Tekening van Donald Trump in de rechtbank. Foto: Elizabeth Williams/ANP

De zaak over een betaling van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels zit vol sappige details. Maar de kans is miniem dat de diverse rechtszaken tegen Donald Trump verhinderen dat hij president wordt, schrijft Victor Pak.

De zaak-Daniels leek alles in zich te hebben om de Amerikanen wekenlang in hun greep te houden. Het is de eerste keer dat een oud-president wordt vervolgd. Daarnaast spelen omkoping en seks een rol. De affaire tussen president Bill Clinton en stagiair Monica Lewinsky in de jaren negentig steekt er schril bij af, al is in beide zaken sprake van misbruik door een machtige man van een vrouw in een kwetsbare positie.

Onder ede getuigde Daniels deze week dat zij in 2006 seks had met Donald Trump. Zijn advocaten noemden dat een verzinsel, en betwistten haar geloofwaardigheid. Op haar beurt deelde Daniels de meest vunzige details over die bewuste avond, zoals dat Trump geen condoom zou hebben gebruikt.

Alleen draait deze zaak niet zozeer om wat er die avond gebeurde, maar om zwijggeld dat ze naderhand kreeg. Daardoor is haar getuigenis minder belangwekkend dan die lijkt.

Goed nieuws voor Trump

De aanklacht gaat over 130.000 dollar die Daniels ontving, één maand voor de presidentsverkiezingen in 2016, van Trumps advocaat Michael Cohen. Doel was om te voorkomen dat Daniels de affaire openbaar zou maken. Trump registreerde de uitgave als advocaatkosten. Valsheid in geschrifte, volgens de aanklagers.

Dat Trump in 2006 seks had met Daniels, staat wel vast. Zoals de Republikeinse oud-presidentskandidaat Mitt Romney zei: ‘Je betaalt geen 130.000 dollar aan iemand om geen seks met je te hebben.’ Maar slechts eenderde van de Amerikanen denkt dat Trump zich schuldig maakte aan valsheid in geschrifte, blijkt uit een peiling door persbureau Associated Press.

Dat zou een waarschuwing moeten zijn aan de Democraten, die een haast gemakzuchtige campagne voeren. Zij hoopten dat de diverse rechtszaken tegen Trump zijn presidentscampagne in de wielen zou rijden, maar voor die gedachte is nauwelijks aanleiding meer.

Zo was er deze week goed nieuws voor Trump in een andere zaak tegen hem. Een rechter in Florida besloot tot uitstel van de zaak die draait om het bezit van geheime staatsdocumenten. Volgens de rechter – die is benoemd door Trump – zijn er nog te veel onduidelijkheden om een zittingsdatum te kunnen vaststellen. Dit verkleint de kans dat de zaak is afgehandeld voor de verkiezingen van 5 november.

Nog meer uitstel

Zo komt er meer druk te staan op de aanklagers in de andere twee zaken tegen Trump. Die gaan over Trumps vermeende poging tot het wijzigen van de uitslag van de verloren presidentsverkiezingen van 2020. Eén zaak speelt zich af in de staat Georgia, de andere zaak is op federaal niveau.

Maar ook deze zaken lopen vertraging op. Die in Georgia is uitgesteld wegens schimmig handelen van de aanklager, de federale zaak door vertragingstactieken van Trumps verdediging.

Het moet inmiddels duidelijk zijn voor de Democraten: de kans is miniem dat de rechter zal verhinderen dat Trump president wordt. De Republikein zal bij de stembusgang in november moeten worden verslagen.