Biden neemt grote gok met hogere tarieven voor Chinese goederen

20 mei 2024Leestijd: 2 minuten
Joe Biden en vice-president Kamala Harris. Foto: Nathan Posner/Shutterstock

Joe Biden omarmde eerder al de importtarieven tegen Chinese goederen van zijn voorganger Donald Trump. Nu doet de Amerikaanse president nog een schep erbovenop voor ‘groene technologieën’. De kans op inflatie is levensgroot, schrijft Victor Pak.

Al vroeg in zijn presidentschap besloot Biden de tarieven voor Chinese producten niet te schrappen. Nu stijgen ook nog eens de tarieven voor onder meer lithium-ion (naar 25 procent), halfgeleiders en zonnepanelen (naar 50 procent).

En dat terwijl Biden tijdens zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2020 nog felle kritiek uitte op de tarieven. Een eerstejaarsstudent economie zou nog begrijpen dat niet China, maar Amerikaanse arbeiders en consumenten zouden opdraaien voor de tarieven, twitterde hij in 2019.

Op dat moment voerde Trump een heuse handelsoorlog tegen China. Niet alleen voor staal en aluminium kwamen er importtarieven, ook voor speelgoed en witgoed zoals wasmachines. Trump vond dat de Chinezen oneerlijke concurrentie bedreven, en wilde de Amerikaanse productie opvijzelen.

Amerikanen zijn voor hogere tarieven

Economen berekenden dat Trumps tarieven op wasmachines 1.800 banen in de Verenigde Staten opleverden. Maar wel tegen gigantische kosten: omgerekend bijna 800.000 euro per gecreëerde baan. En de vrije markt zijn werk laten doen, zorgt voor lagere productprijzen.

Toch malen de kiezers er niet om. Tweederde gaf vorig jaar aan eerder een president te steunen als die China hogere tarieven zou opleggen. Biden paait dus het electoraat. Zijn excuus: het zou gaan om ‘strategische’ importtarieven, die voorkomen dat China alleenheerser is op het gebied van hoogwaardige en groene technologie.

Met inflatie zijn Amerikanen minder blij

Toch neemt Biden een groot risico. De tarieven beschermen weliswaar de Amerikaanse groene industrie – van groot belang, zeker nadat Biden daar in 2022 met zijn Inflation Reduction Act miljarden dollars subsidie in pompte – maar kunnen de energietransitie juist vertragen. De kosten van die transitie stijgen door hogere tarieven voor de goedkopere Chinese zonnepanelen.

Bovendien is de kans levensgroot dat die hogere kosten de Amerikaanse inflatie verder aanwakkeren. En dat is een cruciaal punt voor kiezers. De torenhoge inflatie tijdens Bidens presidentschap was voor hen een bron van onvrede. De nieuwe importtarieven kunnen het economische ongenoegen vergroten.

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.