Geschiedenis van vader en zoon McCain: voorbeeldige patriotten

26 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
John McCain (1936-2018)

Behalve voor president Donald Trump, is John McCain (1936-2018) voor het merendeel van de Amerikanen een held. McCain overleed op 25 augustus 2018 aan de gevolgen van een agressieve hersentumor. Hij werd 81 jaar.

Op 26 oktober 1967 werd hij tijdens de Vietnamoorlog op zijn 23ste vlucht boven Hanoi neergeschoten. Zijn beide benen en een van zijn armen waren gebroken toen hij in een ondiep meertje midden in het centrum van de stad terechtkwam.

Meer lezen over de Verenigde Staten? Bekijk het dossier American Dreamers

McCain weigerde het aanbod van de communisten om hem vrij te laten teneinde zijn vader admiraal John S. McCain, maritiem bevelhebber voor Azië, gunstig te stemmen. Zijn zoon John hield zich aan de erecode dat collega’s die eerder krijgsgevangen waren gemaakt, bij het vrijlaten voorrang verdienden.

Hierna volgden al spoedig martelingen in het ‘Hanoi Hilton’, zoals de Amerikanen de gevangenis noemden. McCain zou er vijfenhalf jaar zitten. Halverwege diens gevangenschap gaf zijn vader opdracht de B52-bommenwerpers hun lading uit te werpen op de stad waar zijn zoon gevangen zat. McCain had makkelijk het slachtoffer kunnen worden van represailles van de kant van de Noord-Vietnamezen, maar die bleven uit.

Best you could

Donald Trump zou in 2016  zeggen dat je toch eerder van een held kunt spreken als iemand zich níet krijgsgevangen heeft laten maken. Op een gegeven moment heeft McCain in de handen van zijn folteraars een soort schuldbekentenis afgelegd. Dat zit hem nog steeds dwars als hij in 1973 vrijkomt. Hij beschouwt dat als een nederlaag. Johns vader maalt er niet om. ‘You did the best you could, son,’ zegt hij bij hun eerste ontmoeting na zes jaar.

Tijdens een toespraak op de Academie voor de Marine in Annapolis had vader McCain de draak gestoken met de pacifistische kreet ‘Make love not war’ door er op te wijzen dat een goede marineofficier makkelijk allebei tegelijk kon doen. Vrij snel na zijn terugkeer, stortte zoon McCain zich weer met toewijding op het rokkenjagen. Daardoor liep zijn huwelijk met Carol, die al die jaren als een trouwe Penelope op hem had gewacht, stuk.

Fatsoenlijk politicus

Toen hij in 1979 zijn zinnen op een Congreszetel had gezet, was daar geld voor nodig. Veel geld. Het fortuin lachte hem toe. Op een feestje op Hawaï ontmoette de marineofficier met politieke aspiraties de platinablonde, superslanke en vooral steenrijke Cindy Hensley, erfdochter van een bierfortuin.

In 1986 volgde hij de legendarisch Barry Goldwater op als Senator voor Arizona op. Zijn stemgedrag was aanvankelijk nog conservatiever dan dat van zijn illustere voorganger. Zo weigerde hij in te stemmen met het verbod op discriminatie van homoseksuelen bij sollicitaties. In de loop der tijd werd hij gematigder.

In 2008 gaat hij namens de Republikeinen, tevergeefs, de strijd om het Witte Huis aan met Barack Obama. Tijdens een campagnebijeenkomst stelt McCain kiezers gerust die zich zorgen maken om de ‘Arabische’ Obama. Hij noemt zijn tegenstander zelfs een ‘decent man’. De opmerkelijke uitspraak staat in schril contrast met de bikkelharde presidentscampagne die acht jaar later tussen Trump en Hillary Clinton wordt uitgevochten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Sinds zijn verloren verkiezing was hij terug als de eigenzinnige Senator uit Phoenix, Arizona. Op 17 juli 2017 werd bekendgemaakt dat de oude woestijnvos een hersentumor had. McCain overleed op 25 augustus 2018.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!