Trump zet ook hoogste Hof naar zijn hand

13 juli 2018Leestijd: 2 minuten
Brett Kavanaugh met zijn gezin naast president Trump

Voor de tweede keer heeft president Donald Trump een nieuwe opperrechter kunnen benoemen. Ditmaal doordat Anthony Kennedy zijn toga voortijdig, dat wil zeggen voor zijn dood, aan de wilgen heeft gehangen.

Kennedy is een vrij conservatieve jurist die juist vaak met het vooruitstrevende smaldeel van het hof mee stemde; de man van de swing vote. Zijn remplacant Brett Kavanaugh (53) is een solide conservatief.

Van zijn hand is een aantal jaren geleden een verhandeling verschenen dat een president in functie in feite boven de wet staat en niet door vrouwe Justitia achterna mag worden gezeten. Daar Trump in juridische zin nog lang niet buutvrij is, zal hij deze tekst boven zijn bed hebben gespijkerd. Hijzelf denkt er precies zo over.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Verdampte meerderheid

De voordracht van Kavanaugh moet nog wel worden bevestigd door de Senaat, waar de Republikeinen een flinterdunne meerderheid hebben, die mogelijk na de tussentijdse verkiezingen dit najaar verdampt zal blijken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De twee vrouwelijke Senatoren in de Republikeinse fractie hebben te kennen gegeven dat als Kavanaugh de regeling voor abortus (het arrest Roe vs Wade uit 1973) zou willen terugdraaien, hij niet op hun stem kan rekenen.

Voor decennia conservatief

Het hof kan veel minder dan het Congres – dat kan wetten terugdraaien. Een mogelijkheid waarvan Trump rijkelijk gebruik heeft gemaakt. Het hof is gebonden aan de regel stare decisis: van een eerdere uitspraak kan slechts worden afgeweken als er nieuwe omstandigheden zijn ingetreden.

Zeker als Trump wordt herkozen, is de kans groot dat hij een of meer vooruitstrevende opperrechters door conservatieve rechters kan laten opvolgen. Dan is een behoudende meerderheid van het negenhoofdige hof voor decennia verzekerd.