Interview met Laura Dern: ‘Ik ben een beetje een rebel’

01 juni 2018Leestijd: 4 minuten
Laura Dern tijdens de première van The Tale - foto: AFP

Ook in haar nieuwe film schittert actrice Laura Dern (51) weer als ‘het onbegrepen personage’.

Laura Dern komt eerst met cijfers. ‘Elke acht minuten wordt een kind seksueel misbruikt in de Verenigde Staten,’ vertelt ze tijdens een gesprek over het nieuwe, waargebeurde filmdrama The Tale. Dern speelt daarin Jennifer, een volwassen vrouw die zich – in geleidelijk tempo en pijnlijk detail – herinnert hoe ze als dertienjarig meisje werd verkracht.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Wijdverbreid probleem

‘In 93 procent van de gevallen is er een bekende bij betrokken. We kennen dus allemaal wel iemand die dit overkomen is. In ons eigen gezin, onder onze vrienden…’ Peinzend maakt de 51-jarige Dern haar zin niet af. Ze drinkt wat water en hervat zich. Het is eigenlijk een wonder dat we maar zo zelden diepgaande films zien over zo’n wijdverbreid probleem, vindt zij.

Is het te intiem, te moeilijk om over te praten? Dern denkt van wel. De New Yorkse documentairemaakster Jennifer Fox schreef het filmscenario op basis van haar eigen leven, en maakte met The Tale ook haar debuut als drama-regisseuse. In de Amerikaanse pers is het verhaal juichend ontvangen en mooi omschreven als ‘filmische memoires’. Fox verdient alle lof die ze ontvangt, zegt Dern. ‘Je moet moedig zijn als filmmaker en als vrouw, om zó’n intiem verhaal te vertellen. Niet alleen op het niveau van de overlever. Dit gaat ook over geheugen en herinnering: over de verhalen die we onszelf vertellen om er weer bovenop te komen.’

Inside HollywoodDiederik van Hoogstraten (1969) is lid van de Hollywood Foreign Press Association in Hollywood en stemt voor de Golden Globes. Hij bespreekt op deze plek elke week nieuwe films en series.

 

Diederik van Hoogstraten met Laura Dern (rechts)

Therapeutische activiteit

Om niet te onder te gaan aan misplaatst schuldgevoel wanneer dit soort moeilijke herinneringen worden verhuld, suggereert Dern, is het delen van de herinnering een therapeutische activiteit voor iedereen die meewerkte aan de film – en voor wie de film ziet. ‘Nooit eerder in mijn loopbaan heb ik zo veel emotionele reacties gekregen.’

Op filmfestival Sundance in Utah, waar de film deze winter in premiere ging, werd ze zo ongeveer bestormd door studiobazen, journalisten, wildvreemde vrouwen en mannen die hun eigen verhalen over ongewenste intimiteit uit hun kindertijd kwijt wilden. ‘Tijdens de opnamen kwamen zelfs de technici naar me toe – ook die oersterke gasten die het zware werk doen. Ze zeiden: ‘Ik ben misbruikt, mijn zus, mijn moeder, mijn vriendin is misbruikt.’ Ik besefte opeens hoe veel dit voorkomt. En hoezeer de schaamte ons dwingt om het binnen te houden.’

Aan werk geen gebrek

Als actrice op de top van haar kunnen is Dern een levend tegenargument voor het cliché dat vrouwen van boven ‘een bepaalde leeftijd’ geen interessant werk in Hollywood kunnen krijgen. In de prachtige hitserie Big Little Lies (net als The Tale een productie die betaalzender HBO verspreidt) speelt ze een van de hoofdrollen. Net als in de hernieuwde versie van Twin Peaks, tv-serie van David Lynch, in Star Wars: The Last Jedi (2017) en in kwaliteitsfilms als The Founder (2016) en Downsizing (2017).

Als dochter van de bekende acteurs Bruce Dern (Hang ‘M High uit 1968) en Diane Ladd (Wild at Heart uit 1990) zat het er natuurlijk in dat ze het zou maken in Hollywood. In David Lynch’ Wild at Heart werd Dern, in een rol als dochter van een vrouw gespeeld door haar echte moeder Ladd, echt bekend op 22-jarige leeftijd. Dat optreden wordt gezien als dé doorbraak in haar loopbaan, en sindsdien heeft ze aan werk geen gebrek gehad.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Geïnteresseerd in onbegrepen personages

Toch is haar recente succes wel verrassend te noemen, want Dern speelt zelden de lieftallige, ondersteunende partner of echtgenote: rollen die zo veel actrices van haar leeftijd krijgen aangeboden. ‘Ik ben een beetje een rebel als actrice,’ zegt zij. ‘Ik ben altijd geïnteresseerd in de impopulaire persoon, het onbegrepen personage.’

In Big Little Lies is ze als Renata niet bepaald de aardigste vrouw van het ensemble moeders. In The Tale zoekt haar personage naar herinneringen, terwijl het verhaal van haar misbruik door een hardlooptrainer eerst als een soort ongewone liefdesaffaire in beeld wordt gebracht – zo herinnert zij zich immers wat ze als pubermeid stiekem wilde. Het is een baanbrekende en subtiele aanpak, met oog voor de verwarrende complexiteit van gruwelijke herinneringen.

‘Het is dapper als een filmmaker empathie weet te vinden op ongewone plekken,’ zegt Dern. Met haar indringende optredens ondersteunt ze die pogingen keer op keer.

Filmdrama The Tale met Laura Dern in de hoofdrol is te zien bij Ziggo