Amerika

Vanuit het graf: de stem van John F. Kennedy

04 april 2018Leestijd: 2 minuten

Britse wetenschappers zijn erin geslaagd om de legendarische president tot leven te wekken. De nooit uitgesproken laatste toespraak van John F. Kennedy is eindelijk te beluisteren.

Op 6 juni 1944, D-day, had de Amerikaanse generaal Dwight Eisenhower,  opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa, twee teksten voor de wereld paraat. Eén voor als de gigantische landingsoperatie zou lukken, de andere voor het geval van een echec. Het laatste papiertje kon, zoals wij nu weten, in zijn zak blijven. Het werd nooit voorgelezen.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

In de weken na de aanslagen op de Twin Towers, op 11 september 2011, bleven brieven binnenkomen op de adressen van de bijna drieduizend dodelijke slachtoffers. Brieven die nooit zouden worden gelezen, in elk geval niet door hen aan wie ze waren gericht.

Twee uur nadat Kennedy om het leven werd gebracht

Ik moest aan beide gevallen van ongelezen boodschappen denken toen ik las dat de Britten erin zijn geslaagd om de toespraak tot leven te wekken die president John F. Kennedy zou houden, twee uur nadat hij op 22 november 1963 in Dallas om het leven werd gebracht.

De 2.590 woorden van deze nimmer over het voetlicht gebrachte rede zijn uiteraard wel bewaard gebleven. Onlangs is het ook gelukt om daar een door Kennedy zelf uitgesproken tekst van te maken – of liever gezegd: daarvoor zijn stem te gebruiken. Geluidstechnici lichtten 116.777 geluidselementen uit 831 van zijn toespraken en radio-optredens, en begonnen met een herculisch knip- en plakwerk.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vertrouwd als een Brahmaan uit Boston

Het resultaat mag er zijn, want wie de ongeveer twintig minuten durende toespraak als oningewijde beluistert, zou er gif op innemen dat Kennedy deze zelf op die fatale datum heeft uitgesproken.

De rede is overigens verre van opzienbarend. In feite is het een homerische scheepslijst van de verbeteringen van Amerika’s defensieve vermogens sinds zijn aantreden.’Wij zijn de wachters op de muren van de vrijheid,’ is de enige zin die meer dan vijf minuten beklijft.

Maar het blijft wonderlijk: John F. Kennedy, vertrouwd als een Brahmaan uit Boston.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.