Trumps nieuwe man in Den Haag loopt direct in het mes

10 januari 2018Leestijd: 3 minuten
Pete Hoekstra tegenover de pers - foto: ANP

Pete Hoekstra is (64) officieel in dienst getreden als de nieuwe Amerikaanse ambassadeur. Tijdens de aansluitende persconferentie in de Amerikaanse ambassadeurswoning kreeg Hoekstra een stevig onthaal en werd hem direct het vuur na aan de schenen gelegd.

Hoekstra overhandigde zijn geloofsbrieven woensdagochtend aan koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde in Den Haag. De geboren Groninger, die op driejarige leeftijd met zijn ouders naar Michigan emigreerde, werd daarmee de 67ste ambassadeur voor de Verenigde Staten in Nederland.

Opmerkelijke uitspraken

Het zaaltje in de ambtswoning waarin Hoekstra zijn persverklaring geeft, is afgeladen vol. ‘Zo druk was het bij voorgangers nooit,’ vertelt een ambassade-medewerker. ‘Maar leuk dat jullie er zijn,’ voegt ze eraan toe. De ambassadeur begint met een verklaring dat hij het ‘een voorrecht’ vindt om de Verenigde Staten in Nederland te mogen vertegenwoordigen.

Hoekstra: ‘Beter luisteren naar bondgenoten als Nederaland’
Wie is Pete Hoekstra? Klik hier voor het portret van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur door Washington-correspondent Emile Kossen.

Onder het toeziend oog van een schilderij van de eerste Amerikaanse ambassadeur in Nederland, John Adams, benadrukt Hoekstra diverse malen de vierhonderd jaar oude bijzondere band tussen beide landen. Bij de gedachte aan wat zijn ouders ervan hadden gevonden dat hun zoon als ambassadeur naar hun geboorteland is gestuurd, raakt Hoekstra zichtbaar geëmotioneerd.

Voor de verzamelde journalisten vormt Hoekstra’s opmerkelijke interview eind december met Nieuwsuur-correspondent Wouter Zwart een belangrijker thema. Hoekstra werd daarin geconfronteerd met zijn uitspraken uit 2015 op een congres van het David Horowitz Freedom Center. Hij zei toen dat er ‘no-go area’s’ zijn in Nederland waar ‘auto’s en politici’ door moslims in brand worden gestoken. Tegenover Zwart ontkende hij dit ooit te hebben gezegd. Later bood hij op Twitter zijn excuus aan voor de ontkenning.

Geslepen messen

Hoekstra wordt herhaaldelijk gevraagd of hij nou nog steeds gelooft dat er Nederlandse politici in brand worden gestoken. Hoekstra’s onhandige besluit om bij zijn eerdere statement te blijven en zijn weigering om verder nog woorden aan de kwestie vuil te maken, creëren een ongemakkelijke sfeer. De messen zijn duidelijk geslepen voor de ambassadeur die door velen wordt gezien als vertrouweling van president Donald Trump.

Verbolgen reacties uit de zaal ‘dat het zo niet werkt in Nederland’, brengen de nieuwbakken ambassadeur niet op andere gedachten. Wel zegt Hoekstra nooit te hebben overwogen om na alle ophef terug te treden als ambassadeur. ‘De president heeft mij geselecteerd en de Senaat heeft mijn benoeming bevestigd. Eén interview heeft daar geen invloed op.’

Warmte van Margraten

Zelf heeft Hoekstra niets anders dan mooie woorden voor Nederland. Hij vertelt na zijn emigratie ons land nog vaak te hebben bezocht. Tijdens vakanties, maar ook in functie als voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Hoekstra voelde zich hier altijd welkom. Tijdens de persconferentie spreekt hij zelfs wat Nederlands. Zo begroet hij de aanwezigen met ‘goedemorgen’ en feliciteert hij zijn voorganger, charge d’affaires Shawn Crawly, in het Nederlands met zijn verjaardag.

Op de vraag of hij zijn best gaat doen om Trump voor een bezoek naar Nederland te halen, zegt Hoekstra tegen Elsevier Weekblad dat hij ‘al zijn invloed zal aanwenden’, maar dat de president het uiteraard heel druk heeft. Hoekstra vertelt – wederom geëmotioneerd – dat hij hoopt om Trump, of anders iemand van zijn kabinet, de oorlogsbegraafplaats Margraten te laten zien. ‘Als er Amerikaanse soldaten in de buurt van Margraten in een restaurant gaan eten, dan wordt hun rekening vaak gewoon door andere gasten betaald. Over díe warmte kan je wel vertellen, maar die moet je gewoon voelen.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!