Studeren in Amerika? Houd hier rekening mee

20 november 2017Leestijd: 3 minuten
Slechts voor de allerbesten: studeren aan Harvard

Nederlandse studenten maken steeds vaker de keuze om in de Verenigde Staten te gaan studeren. Wie wil studeren aan een Amerikaanse universiteit moet rekening houden met de verschillende toelatingseisen – zeker als het gaat om een van de gerenommeerde universiteiten.

Studeren in Amerika is een groot avontuur en de beloning is nog groter, zeggen buitenlandse studenten: ‘Het is een ervaring die je leven verandert’ en ‘Je leert jezelf op een hele andere manier kennen.’ Maar wat maakt het studeren in Amerika zo aantrekkelijk? Is het het land zelf, of ligt de aantrekkingskracht voornamelijk bij de universiteiten?

Wat dat laatste betreft: aan bezienswaardigheden en activiteiten is er geen tekort in de Verenigde Staten. Studenten zullen zich niet snel vervelen, met al hetgeen grote steden als New York hebben te bieden. Denk alleen al aan de meest toeristische plekken in New York: Ground Zero, Times Square, het Hard Rock Café, Central Park, Rockefeller Centre, de Brooklyn Bridge en Wall Street. Daarnaast is er in de grote steden doorgaans aan uitgaansgelegenheden ook geen gebrek, met de vele barretjes, lounges en comedy clubs.

Dertigduizend dollar per jaar

Amerika staat bekend om haar universiteiten, maar je kunt ook beginnen met een college. Een tweejarige opleiding op een college levert een student een associate degree op. Een vierjarige opleiding op een universiteit levert een student een bachelor degree op. Colleges besteden veel aandacht aan de begeleiding en opvang van hun studenten. Bovendien is het collegegeld er over het algemeen lager en het toelatingsbeleid soepeler dan die van de meeste Amerikaanse universiteiten. Meteen beginnen met een vierjarige bacheloropleiding aan een universiteit is ook mogelijk – maar dan is het wel handig om een volle portemonnee te hebben.

Want het grootste verschil tussen studeren in Nederland en in de Verenigde Staten zit hem in het collegegeld. Amerikanen beschouwen de 2.000 euro per jaar aan collegegeld in Nederland als een koopje. Een student aan Columbia University, een van de topuniversiteiten in New York, moet meer dan 30.000 dollar, (ongeveer 27.000 euro), collegegeld per jaar betalen. Voor Amerikaanse studenten is dit niet meer dan normaal en ze krijgen er gelukkig een hoop faciliteiten voor terug.

Veel aandacht en de beste docenten

Hoewel niet elke student dezelfde prioriteiten heeft, profiteert iedereen wel van de ongekende mogelijkheden die Columbia biedt. Columbia is een van de acht zogeheten Ivy League universiteiten, een club van acht vooraanstaande onderwijsinstituten in het noordoosten van de Verenigde Staten. De andere zijn: Brown University, Cornell University, Dartmouth College, Harvard University, Princeton University, University of Pennsylvania en Yale University. Zou je de bibliotheken van deze acht universiteiten samenvoegen, dan ontstaat de grootste verzameling boeken en archieven ter wereld.

Daarnaast worden op de topuniversiteiten de meeste lessen in klassen van slechts zes tot tien studenten gegeven, waardoor studenten veel persoonlijke aandacht krijgen – en vaak van de beste docenten.

Sneller een baan

Nederlandse studenten maken steeds vaker de keuze om in Amerika te gaan studeren. In 2016 kozen 43.600 studenten voor een studie in het buitenland. Amerika staat in de top 5 van populairste landen. Uit onderzoek blijkt dat studenten die in het buitenland hebben gestudeerd veel sneller een baan vinden. Wie wil studeren aan een Amerikaanse universiteit moet rekening houden met de verschillende toelatingseisen: goede cijfers, een sterke sollicitatiebrief, een letter of recommendation en een hoge dosis zelfvertrouwen.

Wat betreft de financiering kunnen Nederlandse studenten een beroep doen op verschillende potjes. Allereerst de studiefinanciering van DUO. Om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het buitenland moet de buitenlandse studie  positief getoetst worden door Nuffic. Ook moet het gaan om een voltijdstudie, studenten die een aanvraag doen moeten jonger zijn dan 30 jaar en van de laatste 6 jaar moeten zij minimaal 3 jaar legaal in Nederland zijn geweest. Daarnaast zijn er ook nog allerlei aanvullende studiebeurzen – informeer hiernaar bij je eigen Nederlandse universiteit.

Alles bij elkaar is een ingewikkeld en lang proces, maar onmogelijk is het niet om te studeren in Amerika. En studenten krijgen zelden spijt van hun studeer-avontuur.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!