Interview met Angelina Jolie: ‘Het is zwaar’

03 september 2017Leestijd: 4 minuten
Angelina Jolie in Cambodja, met geheel rechts Loung Un

Haar Cambodja-film is een succes, maar de breuk met Brad Pitt laat diepe sporen na. Een gesprek met Hollywoodster Angelina Jolie in Beverly Hills. ‘Ik wil weten hoe je de wil en de kracht vindt om te overleven.’

Toen regisseur Angelina Jolie begon aan haar nieuwe speelfilm, First They Killed My Father, was ze nog gelukkig getrouwd met Brad Pitt. Nu ja, ze was getrouwd. Hollywoods glamourpaar had zes kinderen, drie geadopteerd en drie puur natuur. Roem, liefde, schoonheid, viriliteit, succes, geld, huizen overal: de BV Pitt-Jolie, ook wel bekend als Brangelina, had alles.

Maar het sprookjeshuwelijk dat het multiculturele gezin bijeen hield, bleek een illusie. Haar speelfilm mag dan af zijn, haar huwelijk is reddeloos verloren. Naar goed gebruik in Hollywood vechten de advocaten momenteel over de verdeling van de buit; Jolie (41) heeft de kinderen.

Inside Hollywood

Diederik van Hoogstraten (1969) is lid van de Hollywood Foreign Press Association in Hollywood en stemt voor de Golden Globes. Hij bespreekt op deze plek elke twee weken nieuwe films en series.

Jolie heeft een indrukwekkende, ontroerende film gemaakt over de brute werkelijkheid van het leven onder de Rode Khmer (vanaf 15 september op Netflix). Gezien door de ogen van een meisje (schrijfster Loung Ung) beleven we de machtsovername en het begin van de ‘zuiveringen’ in Cambodja in 1975. In Los Angeles wordt het waargebeurde verhaal nog vóór de première genoemd als kanshebber voor de Oscar en Golden Globe voor beste buitenlandse film.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Toch komt de regisseur niet uitgelaten of zelfs tevreden over, en dat heeft niet alleen te maken met het zware onderwerp van haar film. Bleekjes en ingetogen maakt Jolie in gesprek met buitenlandse journalisten in Beverly Hills een tere indruk. Die indruk klopt, geeft ze toe. ‘Het gaat okay, maar het is zwaar. Ik ben van binnen niet zo sterk als ik wel geweest ben.’ Jolie veegt tranen weg, verontschuldigt zich, glimlacht. ‘Ik ben op dit moment wat verlegen. Ik heb dit een tijd niet gedaan,’ zegt ze met een gebaar naar de pers om zich heen. ‘Het is niet makkelijk.’

Bad girl in de entertainment-wereld

Op de breuk met Pitt wil ze niet ingaan. Maar heeft ze het over de Cambodjaans-Amerikaanse Loung Ung, een hartsvriendin, dan schuilt daarin een metafoor voor haar eigen strijd. Eerder vertelde ze het verhaal van een Amerikaanse krijgsgevangene in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Unbroken (2015), daarvoor maakte ze de Bosnische oorlogssaga In the Land of Blood and Honey, en nu is Cambodja aan de beurt. ‘Ik wil weten hoe je de wil en de kracht vindt om te overleven. Mensen als Loung en Louis Zamperini (de held van Unbroken, DvH) hebben het allerergste beleefd. Sterk en gevoelig en superontwikkeld zijn ze uit de oorlog tevoorschijn gekomen. Hoe kan dat?’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Als opstandige dochter van acteur Jon Voight – een zeldzame conservatief in Hollywood – was Jolie lange tijd een bad girl in de amusementswereld. Dat veranderde toen ze de hoofdrol kreeg in de videogamefilm Lara Croft: Tomb Raider, die in Cambodja werd opgenomen. Voor het eerste zag de verwende Angelina echte armoede. Bij een straathandelaar stuitte ze op een autobi

ografisch verhaal: First They Killed My Father. Dat boek markeerde het begin van Jolie de wereldverbeteraar.

In 2001 werd ze goodwill-ambassadeur bij de Verenigde Naties. Jolie en Loung Ung raakten bevriend. Jolie kocht later een huis in Cambodja en werd er staatsburger. Met instemming van Loung, die ze om raad had gevraagd, adopteerde ze een Cambodjaanse jongen: Maddox. De nu zestienjarige zoon was producent van de film over de oorlog die zijn moederland verscheurde.

Diederik van Hoogstraten en Angelina Jolie
Diederik van Hoogstraten en Angelina Jolie PHOTO: Magnus Sundholm for the HFPA

Die film over het land dat haar had betoverd, moest er komen. Zeker, ook The Killing Fields (1984) van de Britse regisseur Roland Joffé ging over de genocide. Jolie schudt haar hoofd. ‘Mooie film. Maar de hoofdpersoon is niet de mijne. De taal was niet Cambodjaans. De film is niet in Cambodja opgenomen. Ik wilde het verhaal van binnenuit vertellen.’

Onvrijwillig single

Brad Pitt ontmoette zij in 2004. Ze werden een supercelebrity-stel, totdat Jolie genoeg had van zijn alcoholisme en conflicten met de kinderen. Ze ging weg en kocht in de hippe wijk Los Feliz in Los Angeles een optrekje voor 25 miljoen dollar.

 

Jolie heeft de afgelopen jaren veel moeten doorstaan. Haar beide borsten en haar eierstokken zijn preventief verwijderd omdat ze genetisch een hoog risico liep op kanker: ze schreef erover in openhartige artikelen. Nu is ze alsnog de trotse moeder van zes opgroeiende kinderen, maar ze is ook single. ‘Het lijkt er misschien op dat ik alles onder controle heb,’ mompelt ze. ‘In werkelijkheid probeer ik alleen maar om de dagen door te komen.’

First They Killed My Father  is vanaf 15 september op Netflix te zien.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!