Zelfs Super Bowl halftime-optreden is nu controversieel

31 januari 2019Leestijd: 4 minuten
Prince tijdens zijn optreden in de rust van de Super Bowl in 2007 - foto: AFP

Zondagavond strijden de Los Angeles Rams en de New England Patriots om de Super Bowl, de jaarlijkse hoofdprijs van de American football-competitie. Veel kijkers zullen minstens zo geïnteresseerd zijn in het spektakelstuk tijdens de rust, ditmaal verzorgd door popband Maroon 5 en rappers Travis Scott en Big Boi.

Doorgaans staan de wereldsterren in de rij om op te treden tijdens de Super Bowl. Geen wonder, want welke artiest wil er niet voor meer dan honderd miljoen kijkers schitteren? De Super Bowl behoort samen met de Champions League-finale tot de best bekeken sportevenementen ter wereld. Onder anderen U2, Prince en The Rolling Stones betraden al eens het podium in de rust van de wedstrijd.

Editie 2019

Dit jaar is de situatie ineens anders. Supersterren als Rihanna, Cardi B en Nicki Minaj bedankten voor de eer. De reden? De controverse rondom quarterback Colin Kaepernick. Uit protest tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, knielde Kaepernick in 2016 telkens tijdens het Amerikaanse volkslied dat wordt gespeeld voorafgaand aan de wedstrijden. Hoewel zijn actie navolging vond bij een deel van zijn collega’s, haalde hij ook de woede op de hals van veel football-fans. Zelfs president Donald Trump sprak zich in niet mis te verstane bewoordingen uit over over de kwestie. Vanaf 2017 kwam Kaepernick zonder werk te zitten.

Uit solidariteit met de voormalige quarterback van de San Francisco 49ers keerden veel megasterren zich af van de Super Bowl en organisator NFL. Rapper Jay-Z zong er zelfs samen met zijn vrouw Beyoncé over in hun recente nummer Apeshit.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Popgroep Maroon 5 en rappers Travis Scott en Big Boi hapten dit jaar uiteindelijk wél toe. Dit weer tot groot ongenoegen van hun collega-muzikanten.

Vloeken en tieren

Hoe dan ook, zondag zullen er tussen de speelhelften weer miljoenen ogen  gericht zijn op het muziekpodium. Waarschijnlijk niet in de laatste plaats uit hoop op een nieuwe controverse. Gevloek, playbackende artiesten of haperende kledingstukken: tijdens liveshows kan er makkelijk iets fout gaan. Bovendien is het de vraag of de artiesten nog zullen verwijzen naar de Kaepernick-situatie.

Of de show memorabel wordt en de geschiedenisboeken in gaat als een must-see weten we natuurlijk pas zondag. En tot die tijd? Dan is er nog altijd onderstaande overzicht met meest opvallende optredens:

Michael Jackson in 1993

Het spektakel dat King of Pop Michael Jackson tijdens de halftime show van de 27e Superbowl weggeeft, wordt gezien als de blauwdruk voor de ‘moderne’ halftime show. Voor het eerst neemt een artiest de volledige tijd helemaal alleen in beslag. Jackson begint zijn optreden in een minutenlange bevroren pose, terwijl het publiek ondertussen in extase raakt. De strak gechoreografeerde show zorgt voor een enorme toename aan kijkers. Vanaf dat moment is het gedaan met fanfares en showbands die sinds de eerste Super Bowl in 1967 traditiegetrouw in de rust optraden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Janet Jackson en Justin Timberlake in 2004 (‘Nipplegate’)

Tijdens de gezamenlijke vertolking van het nummer Rock your body trekt Justin Timberlake een stuk van de bovenkant van de jurk van collega Janet Jackson. De kijkers zien hierdoor enkele ogenblikken haar tepel. Beide artiesten zweren na afloop dat het ging om een ‘foutje’. Dat Timberlake op het moment van scheuren zong: ‘I’ll have you naked by the end of this song‘, zou dan ook op puur toeval berusten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

The Rolling Stones in 2006

Halverwege de show van de bejaarde rockers grapt Rolling Stones frontman Mick Jagger dat ze zo oud zijn dat ze ook al tijdens de eerste Superbowl in 1967 hadden kunnen optreden. Hoewel de groep zijn wilde haren al lang heeft verloren, vreest de organisatie toch voor een herhaling van de ophef rond Janet Jackson en Justin Timberlake. Het optreden wordt daarom met vijf seconden vertraging uitgezonden. De regie weet zo enkele passages te censureren uit Start me up en Rough justice die de organisatie ‘te seksueel’ vindt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Prince in 2007

Tijdens de rust van 2007 komt de regen in bakken uit de lucht vallen. Het houdt superartiest Prince geenszins tegen om een weergaloze show neer te zetten. Op een spekglad podium speelt Prince eigen hits als Let’s Go Crazy en covers als Proud Mary van Creedence Clearwater Revival en All Along the Watchtower van Jimi Hendrix. De vertolking van zijn – misschien wel grootste – hit Purple Rain op zijn karakteristieke paarse gitaar in de gutsende regen is de kers op de taart van dit fenomenale optreden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Madonna en M.I.A. in 2012

Het ‘hoogtepunt’ van de halftime show van de 46e Superbowl komt wederom van een obsceen gebaar. De Britse rapper M.I.A., die samen met landgenoot Madonna het nummer Give me all your luvin’ ten gehore brengt, steekt voor de camera haar middelvinger op. Ruim 200 klachten stromen binnen. Wegens vermeende imagoschade klaagt de NFL, de Super Bowl-organisator, de zangeres voor meer dan 16 miljoen dollar aan. Deze juridische strijd komt twee jaar later pas teneinde als beide partijen voor een onbekend bedrag schikken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Beyoncé en Destiny’s Child in 2013

Voorafgaand aan de 47e Superbowl gaan al hardnekkige geruchten dat megaster Beyoncé haar optreden zal opluisteren met een reünie van haar oude driekoppige R&B-formatie Destiny’s Child. Fans kunnen hun geluk niet op als halverwege de show de overige groepsleden letterlijk op het podium worden geschoten. Toch laat Beyoncé er geen onduidelijkheid over bestaan. Het is háár show, en zij is de grote ster. Kelly Rowland en Michelle Williams fungeren voornamelijk als achtergrondzangeressen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."