Populair in de herfst: pompoenslingeren

15 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
USA FLORIDA HALLOWEEN PUMPKIN

De pompoen is onlosmakelijk verbonden met het Amerikaanse seizoen van feestdagen: de herfst. Zo vieren Amerikanen Thanksgiving op de vierde donderdag in november met een traditionele pumpkin pie als dessert’. En  uitgesneden pompoenen dienen als enge gezichten tijdens Halloween op 31 oktober. Maar de pompoen staat ook centraal in een jonge, en voor Nederlanders wellicht wat minder bekende traditie: het pompoenslingeren.

Punkin Chunkin, afgeleid van Pumpkin Chucking (‘pompoenslingeren’), beleefde zijn eerste editie in 1986 toen drie groepen vrienden uit de Amerikaanse staat Delaware van garagedeuren machines in elkaar knutselden om daarmee pompoenen zo ver mogelijk weg te slingeren.

Tegenwoordig trekken Amerikanen massaal naar Punkin Chunkin-evenementen . Op deze feesten nemen deelnemers het tegen elkaar op met hun zelfgebouwde machines.

Superkanonnen en megacentrifuges

De traditie is door de jaren heen steeds meer geprofessionaliseerd en heeft inmiddels een eigen wereldkampioenschap. Tientallen teams rukken aan met op vrachtwagens gemonteerde superkanonnen en megacentrifuges.

Het wereldrecord Punkin Chunkin staat nu op 1.690,24 meter, geslingerd in Moab, Utah op 9 september 2010. Dit record staat op naam van de negen fanatiekelingen van ‘The Big 10 Inch’. De pompoen werd daarbij door de geluidsbarrière geschoten en overleefde dat ook nog. De vrucht was volgens de winnaars speciaal op hardheid gekweekt, en voor het afschieten ondergedompeld in bier.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ernstig ongeluk

Op de kampioenschappen zijn er verschillende categorieën waar deelnemers in kunnen participeren. Zo is er een categorie voor techbedrijven om te laten zien wat zij allemaal kunnen. Ook is er een categorie voor studenten om hun creativiteit en talent aan de wereld te laten zien.

In de Verenigde Staten is het wereldkampioenschap voor 2017 afgelast wegens een ernstig ongeluk tijdens de voorgaande editie. Het Europees kampioenschap in het Belgische Kasterlee ging wel gewoon door.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!