A Star Is Born: een muzikaal meesterwerk

04 oktober 2018Leestijd: 4 minuten
Zangers en actrice Lady Gaga met regisseur Cooper Bradley

Bradley Cooper is de ster en regisseur van de nieuwste en bejubelde versie van de film A Star Is Born. ‘Als iedereen zegt dat je iets níet moet doen, is het meestal wat je juist wél moet doen.’

De een kon acteren, de ander kon zingen: dat wisten we al. Bradley Cooper (43), genomineerd voor Oscars en Golden Globes, trad op in serieuze films als American Sniper en comedy’s als The Hangover. Lady Gaga (32) is een van de grootste popsterren van deze tijd. Ze won zes Grammy Awards.

De nieuwe versie van een aloud verhaal, A Star Is Born, is dan ook de omgekeerde wereld. In deze voortreffelijke film speelt Gaga met gepolijste Hollywoodcharme een beginnende zangeres genaamd Ally Campana, die doorbreekt in de popmuziekwereld. En Cooper blijkt met vaste hand te kunnen regisseren, terwijl hij tevens de andere hoofdrol speelt en zingt: als Jackson Maine is hij een beroemde popster die zichzelf verliest in een alcoholverslaving en depressie.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Liefde en wanhoop staan centraal

‘Ik heb altijd gedacht dat ik zes personages in me had,’ zegt Cooper tijdens een gesprek met de pers in Burbank, een voorstad van Los Angeles, waar filmstudio’s als Warner Brothers zijn gevestigd. ‘Onder meer soldaat, chef-kok en gehandicapte.’ Die rollen speelde hij al: in respectievelijk American Sniper, Burnt en Elephant Man.

‘Muzikant’ was een andere van die zes personages. ‘Het klinkt gek, maar al als kind dacht ik dat ik ooit een muzikant zou kunnen spelen. Ik hield altijd al zó van goeie muziek. Zingen is de puurste manier om je uit te drukken – zeker als het over liefde en wanhoop gaat.’

En zowel liefde als wanhoop staan centraal in deze remake van een oud verhaal, dat in 1937 voor het eerst werd verteld, in 1954 opnieuw met Judy Garland, en in 1976 voor het laatst met Barbra Streisand en Kris Kristofferson.

In deze nieuwe productie is Jackson Maine een charmante rocker met een fantastische stem en een drankprobleem. Als hij na een van zijn optredens in z’n eentje een late borrel bestelt in een willekeurige kroeg, komt hij Ally tegen, die daar prachtig La vie en rose zingt. Wat volgt, is een verhaal dat met clichés flirt: ze worden verliefd, hij laat haar talent bloeien, zij groeit hem boven het hoofd, hij dreigt ten onder te gaan.

Geruchten over Oscars

Maar het spel van Cooper en Gaga (echte naam: Stefani Joanne Angelina Germanotta) is van hoge kwaliteit, net als de rollen van Sam Elliott (bekend van talrijke films, waaronder Up in the Air) en komiek Dave Chappelle. De muziek is pakkend. De regie en montage zijn scherp. Geruchten over Oscars en andere filmprijzen zoemen rond in Hollywood, nog voordat de film dit weekeinde in roulatie gaat.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Met dit regiedebuut gooit Cooper hoge ogen. Maar hij weet niet goed om te gaan met de complimenten die hij krijgt. Telkens noemt hij leermeesters, zoals Clint Eastwood (ze maakten samen American Sniper) en David O. Russell (Silver Linings Playbook). Alsof dit meesterwerk eigenlijk aan hen te danken is. Anderzijds bereidt hij zich, als diep onzekere kunstenaar, alvast voor op een mogelijke mislukking: ‘De studio (Warner) stond achter me. Ze hadden alle vertrouwen. Of het nu slaagt of faalt, ik neem de schuld op me. Elke beslissing is de mijne.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Als roerganger was Cooper vastbesloten om deze muziekfilm anders te doen dan de meeste producties in dit genre. De openingsscène is een indrukwekkend live-optreden in de openlucht, met een reusachtig publiek. Dat nummer oogt en klinkt authentiek, net als de andere scènes waarin Cooper en Gaga ten overstaan van massa’s juichende fans live hun kunsten vertonen.

Een half jaar werken aan de sound

Het ís ook echt, bezweert Cooper. Dankzij zijn faam en reputatie wist hij de organisatoren en bands op popfestivals te overtuigen: ze stonden een paar minuten van hun show af, zodat hij podium, apparatuur en publiek kon ‘gebruiken’ om filmscènes op te nemen die authentiek en intiem aandoen.

In de Pitch Perfect-films en andere muzikale films en series worden de nummers meestal in de studio opgenomen en op film geplaybackt. Maar Cooper wist nog tijdens het schrijven van dit scenario dat hij de songs live wilde zingen. Voordat de opnamen konden beginnen, werkten Cooper en zijn team meer dan een half jaar aan de sound. Elk akkoord, elke noot, het applaus en de drums: niets mocht de geluidstechniek ontgaan, zodat alles na de live-opnamen kon worden gebruikt voor de film en de soundtrack.

En de originele muziek is swingend en pakkend. Geen wonder, want Cooper zocht hulp bij grote namen in de popwereld: Eddie Vedder van Pearl Jam en countryrockzanger Lukas Nelson, zoon van Willie Nelson, bandleider van Lukas Nelson & Promise of the Real.

Eddie Vedder smeekte Bradley om het niet te doen

Zo breekt Cooper door als zanger, gitarist en regisseur, terwijl Lady Gaga na wat tv-werk debuteert als filmactrice. Ze gaven elkaar tips en vertrouwen, vertelt Cooper. ‘Het was een soort ruilhandel. Ik rekende er met haar hulp op dat ik mijn stem als muzikant zou vinden. En zij vertrouwde erop dat ik haar zou helpen te bloeien als actrice.’

Of het slim was om voor de vierde keer deze film te maken? Cooper lacht. Een hele reeks raadgevers – onder wie Eddie Vedder – smeekten hem om het niet te doen. Je neemt een risico met een remake van zo’n bekend, geliefd verhaal, geeft hij toe. Maar het is ook een reden om dat risico juist wel te nemen: ‘Als iedereen zegt dat je iets níet moet doen, is het meestal wat je juist wél moet doen.’

A Star Is Born is nu te zien de bioscoop