#American Dreamers

Midterms: waarom de race in Florida cruciaal is

23 oktober 2018Leestijd: 2 minuten

Als één staat de doorslag kan geven bij de tussentijdse verkiezingen op 6 november, dan is dat Florida. Voor Republikeinen en Democraten zijn de landelijke belangen groot.

In 2016 kozen de inwoners van Florida verrassend voor Donald Trump, en als ze deze keer op de Democraten stemmen heeft dit grote betekenis. Zowel voor de stemverhoudingen in de Senaat in Washington, als voor de stemming in  het land.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Veel aandacht gaat uit naar wie de nieuwe gouverneur wordt: de Democraat Andrew Gillum (39) of de Republikein Ron DeSantis (40), vooral omdat de laatste de grootste fan is van Trump. Als hij verliest, wordt dat gezien als een gevoelige nederlaag voor de president. In totaal wordt in 36 staten een nieuwe gouverneur gekozen. Bij de tussentijdse verkiezingen wordt ook het hele Huis van Afgevaardigden opnieuw verkozen.

Twintig jaar gleden won een Democraat voor het laatst

Als Gillum (spreek uit Killum) wordt gekozen, is hij de eerste zwarte gouverneur in Florida. De laatste keer dat een Democraat het gouverneurschap won, was in 1994, ruim twintig jaar geleden. Maandagavond debatteerden de twee in een live-uitzending van CNN vanuit Tampa, Florida. Voorafgaand aan het debat publiceerde CNN een peiling waarin Gillum een voorsprong had van 12 procent.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook cruciaal is wie de Floridians kiezen in de Senaat. De zittende Democratische Senator Bill Nelson neemt het op tegen Rick Scott, de Republikeinse gouverneur van de staat. Een overwinning van Nelson kan de Democraten de meerderheid bezorgen in de Senaat. Op dit moment zijn er 49 Democraten in de Amerikaanse Eerste Kamer en 51 Republikeinen.

Zeer linkse burgemeester

De verwachting bij politieke insiders in Florida is dat een overwinning van Gillum Nelson kan helpen opnieuw verkozen te worden. Gillum is een zeer linkse burgemeester van hoofdstad Tallahassee. Bernie Sanders, destijds tegenkandidaat van Hillary Clinton in de voorverkiezingen, beveelt hem aan.

Voor beide politieke partijen zijn de belangen in Florida groot. Voor Trump is het een test of hij zijn nationale overwinning kan vertalen naar lokale verkiezingen. De Democraten hopen beloond te worden voor twee jaar lang keihard verzet tegen alles wat de president zei of deed.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.