Premium Lock Het verhaal van 51 gesneuvelde Amerikanen

02 mei 2018Leestijd: 13 minuten
‘Achter elk kruis schuilt een mens.’ De Amerikaanse begraafplaats Margraten, Zuid-Limburg

Van de meer dan 10.000 militairen op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten hebben er bijna 6.000 een gezicht gekregen. Elsevier Weekblad koos er vijftig, uit elke huidige Amerikaanse staat één, plus één uit Washington D.C.

De duizenden kruisen op het groene gras van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten, Limburg, zijn op zichzelf al indrukwekkend. Een gezicht en een verhaal erbij maken het tafereel nog aangrijpender. ‘Als je de foto ziet en het verhaal kent, zie je dat er achter die steen een mens schuilt,’ zegt Sebas­tiaan Vonk (25), voorzitter van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven.

Omstreeks 2007 kreeg hij het idee om de graven van gezichten en verhalen te voorzien. Gaandeweg raakte hij steeds gedrevener. ‘Ik had zelf een soldaat geadopteerd. Lawrence Shea (21) uit New York. Vooral toen ik diens leeftijd bereikte, raakte ik gedreven om te voorkomen dat een dergelijke oorlog ooit nog plaatsheeft,’ zegt de student Amerikanistiek in Groningen die door jeugdboeken verslingerd raakte aan de Tweede Wereldoorlog.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw