Dit gebeurde in Amerika’s eerste ‘gekkenhuis’

17 mei 2018Leestijd: 1 minuut
Een patient in St. Elizabeths. Foto: National Archives

In 1855 wisten doktoren nog niet veel over psychische aandoeningen. Het eerste psychiatrische ziekenhuis van het land werd vooral een plek om te experimenteren.

The Government Hospital for the Insane werd geopend op een heuvel aan de zuidoostzijde van Washington D.C. De naam (een ziekenhuis voor ‘gestoorden’) verraadt het al: erg professioneel was het allemaal niet. De naam werd later veranderd in St. Elizabeths en de kennis over psychische ziektes nam snel toe.

Het ziekenhuis – een enorm complex waar 8.000 patiënten konden worden opgenomen – werd berucht om zijn medische experimenten. Er werd gewerkt met hydrotherapie en shocktherapie en er werden risicovolle hersenoperaties uitgevoerd. Een samenwerking met de CIA, in een poging ondervragingstechnieken te verbeteren, deed het imago van het ziekenhuis geen goed.

De laatste decennia werden grote delen van St. Elizabeths afgebroken. Er zijn vergevorderde plannen om appartementen en kantoorgebouwen neer te zetten – en binnen een paar jaar zullen alle herrineringen aan Amerika’s eerste ‘gekkenhuis’ zijn verdwenen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Bent u geïnteresseerd in de reis naar Washington DC? Lees hier meer over deze exclusieve politieke reis.