Handelsoorlog: China treft vooral Trump-aanhangers

04 april 2018Leestijd: 3 minuten
De Amerikaanse president Donald Trump - EPA

China slaat keihard terug in reactie op de plannen van de Amerikaanse overheid voor een hoge importheffing op Chinese goederen. Op een lijst die het Aziatische land vandaag presenteert, staan vooral kenmerkende Amerikaanse handelsproducten, als sojabonen, Boeing-vliegtuigen, Ford-auto’s, ingevroren rundvlees en Jack Daniel’s whiskey.

In een tweet ontkent Trump dat er sprake is van een handelsoorlog. ‘We verkeren niet in een handelsoorlog met China, die oorlog is vele jaren geleden al verloren door de dwaze, of incompetente, mensen die de Verenigde Staten vertegenwoordigden. Nu hebben we een handelstekort van 500 miljard dollar per jaar en intellectuele diefstal van nog eens 300 miljard. We kunnen dit niet laten voortduren.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De aankondigingen deden vandaag beurzen over de hele wereld op hun grondvesten schudden en aandelen van Amerikaanse exporteurs als Boeing en landbouwmachinefabrikant John Deere & Co kelderden. De Amerikaanse dollar ging ook onderuit.

Amerikaanse maatregelen verschillen wezenlijk van Chinese

Zal de staalindustrie in Pennsylvania profiteren van de handelsoorlog?

Lees de duidende column van Derk Jan Eppink:

Waarom Trumps handelsoorlog totaal overbodig is

Met zijn strafmaatregelen lijkt Amerika het vooral te hebben voorzien op Chinese medische, industriële en transportproducten, waarvoor een importheffing van 25 procent moet gaan gelden. Dergelijke producten worden zwaar gesubsidieerd door de Chinese overheid. Een goed voorbeeld hiervan is ‘Made in China 2025’, een initiatief om geavanceerde technologie die nu nog wordt geïmporteerd te vervangen door producten uit eigen land. Die moeten vooral strategische industrieën ten goede komen, zoals geavanceerde IT en de robotica.

De tegenaanval van de regering in Peking lijkt vooral gericht op het toebrengen van politieke schade. Trump kreeg tijdens de presidentsverkiezingen veel steun vanuit de Amerikaanse ‘farmbelt‘, maar juist de sojaboeren worden hard geraakt: op die bonen komt een heffing van 25 procent. Voor China is de importheffing makkelijk te omzeilen omdat het ook sojabonen kan importeren uit Brazilië of India. De export van Amerikaanse sojabonen naar China wordt nu nog geschat op zo’n 14,4 miljard dollar per jaar.

China importeerde in 2016 bijna 240.000 auto’s uit de Verenigde Staten. In totaal kwamen er ruim 28 miljoen auto’s op de markt, dus het aandeel is klein. Ook hier lijkt de bedoeling vooral een aanval op de toch al gehavende Amerikaanse auto-industrie. Ook vanuit deze hoek kreeg Trump veel steun bij de verkiezingen, omdat hij nieuwe banen in die industrie beloofde.

In het bijzonder de Amerikaanse staat Kentucky wordt hard geraakt door de importheffingen op tabak en whisky. Niet geheel toevallig is dat de thuisstaat van Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat.

China wacht op invoering Amerikaanse maatregelen

China voert de importheffingen overigens pas in op het moment dat de Amerikaanse heffingen van kracht worden. Er is daarom misschien nog wel wat onderhandelingsruimte, liet minister van Economische Zaken Wilbur Ross woensdag weten in een interview met CNBC.

‘Dit is een gamechanger,’ zegt Carsten Fritsch, analist van de Duitse Commerzbank tegen persbureau Reuters. Voert China de maatregelen in, dan kunnen die de Amerikaanse landbouwexport flinke schade toebrengen, stelt hij.

China behaalde in 2017 een handelsoverschot op de Verenigde Staten van 375 miljard dollar. Trump eiste eerder dat China dat verschil met 100 miljard omlaagbrengt.

Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het land ‘oprecht geprobeerd’ om met onderhandelingen een conflict te vermijden. ‘Maar de Verenigde Staten hebben de mogelijkheid om de problemen op te lossen via dialoog en onderhandelingen herhaaldelijk laten passeren.’

De handelsoorlog ontstond toen Trump een maand geleden een heffing aankondigde op goedkoop Chinees staal en aluminium om Amerikaanse staal- en aluminiumproducenten te beschermen. Op 22 maart kwamen daarbovenop maatregelen om de ‘het oneerlijke industriële beleid’ van China aan te pakken.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!