Langverwachte memo vrijgegeven: ‘FBI misleidde rechter’

02 februari 2018Leestijd: 2 minuten
Donald Trump - Foto: AFP

De Amerikaanse federale recherche FBI en het ministerie van Justitie hebben een rechter misleid om toestemming te krijgen voor het bespioneren van Carter Page, een medewerker van de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Dat staat in het langverwachte memo van de Republikeinen dat vrijdag werd vrijgegeven.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

In het document is sprake van een ‘verontrustende afbraak van het juridische proces dat het Amerikaanse volk beschermt’ om de toestemming te krijgen Page in de gaten te houden. Informatie van de Britse geheim agent Christopher Steele zou een ‘essentiële rol’ hebben gespeeld voor het indienen van het verzoek. Steele zou zich bij Justitie hebben laten ontvallen dat hij er niet aan moest denken dat Trump president zou worden.

Democraten veroordelen vrijgeven memo

Democraten zien het memo als een poging van de Republikeinen om hun president te beschermen. Ze zeggen dat de Republikeinen selectief gebruikmaken van geheime informatie om speciaal onderzoeker Robert Mueller in diskrediet te brengen. Hij staat aan het hoofd van het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen.

De Democraten in de veiligheidscommissie veroordeelden de vrijgave van het memorandum als een schandelijke poging de FBI in diskrediet te brengen, het departement van Justitie en het werk van Mueller. Ze hopen maandag met een eigen verhaal te komen als reactie op de aantijgingen.

Senator John McCain zei dat gekozen volksvertegenwoordigers moeten ophouden met kijken naar Muellers onderzoek door een kromme politieke lens. ‘De laatste aanvallen op FBI en Justitie dienen geen enkel Amerikaans doel – niet van een partij, niet van de president, alleen van Poetin,’ zei hij op Twitter.