Telefoon, televisie en internet in Amerika

06 januari 2018Leestijd: 3 minuten
Foto: WikiCommons

Geen land waar de technologie zo ver is ontwikkeld als Amerika. Hoe regelt u een telefoon-, televisie- en internetabonnement in de Verenigde Staten?

Een abonnement voor internet, televisie en (vast) bellen kunt u, net als in Nederland, krijgen in een alles-in-één-pakket bij aanbieders als Verizon, Xfinity, Spectrum en AT&T. Zo’n pakket is gemakkelijk en aanbieders hanteren een lager tarief. Let op: de korting geldt vaak alleen voor het eerste jaar, daarna gaan de kosten omhoog. De keus is enorm: er zijn talloze extra opties bij te boeken, van betaalkanalen tot belbundels.

Een overzicht van losse abonnementen:

Televisie
Ook in Amerika is er televisie via de kabel, maar dat wordt door alle aanbieders zoveel mogelijk verzwegen. ‘Basic cable’ biedt slechts een handvol grote zenders in lage kwaliteit, terwijl tv met een kastje (een set-top box) vele honderden zenders heeft in HD. De goedkoopste kabeloptie kost zo’n 15 dollar per maand, de duurste een veelvoud daarvan. De kosten kunnen rap oplopen, want voor HD-tv moet u voor elk toestel een kastje huren.

Een derde optie is tv via de satelliet, bijvoorbeeld met aanbieder Dish. Daarvoor moet wel een schotel worden geïnstalleerd buiten uw huis.

Tip: het is niet altijd nodig om een duur televisieabonnement met kastjes af te sluiten. Als u vooral televisie kijkt via internet (bijvoorbeeld met een tablet of Chromecast) zijn Sling TV, DIRECTV NOW en Vue goedkopere opties.

Internet
De snelheid van internet hangt vooral af van waar u zich in de Verenigde Staten bevindt: aan beide kusten worden zeer hoge internetsnelheden aangeboden, in het dunbevolkte binnenland is dat wat minder. In principe werkt internet hetzelfde als in Nederland, via de kabel, ADSL of glasvezel. De grootste aanbieder is Comcast. Bekijk hier welke aanbieders actief zijn in uw regio.

Vaste telefoon
Een vaste telefoonaansluiting noemen ze in Amerika een landline. Het aantal Amerikanen met een vaste telefoon neemt al jaren af, maar een abonnement is nog steeds af te sluiten. U kunt kiezen voor een goedkoop abonnement zonder belminuten – u betaalt bij per minuut – of voor een optie waarbij u ongelimiteerd mag bellen voor een hoger maandtarief.

Smartphone
Een nieuwe telefoon kopen? Het werkt grotendeels hetzelfde als in Nederland. Zoek een telefoon en een provider (AT&T, Verizon en T-Mobile zijn de grootste). Een contract bestaat uit kosten voor het mobieltje en voor het abonnement. Het kan een langere duur hebben dan Nederlanders gewend zijn: AT&T hanteert bijvoorbeeld contracten van 30 maanden. U krijgt vaak een ongelimiteerd aantal minuten, sms’jes en gigabytes.

Een telefooncontract wordt gezien als een lening: dit betekent dat bij de aanvraag uw credit score zal worden bekeken. Als u voor het eerst in Amerika woont, heeft u nog geen financiële historie en kunt u worden afgewezen.

Nederlandse telefoons werken over het algemeen zonder problemen in de Verenigde Staten, dus na aankomst is het wellicht het makkelijkst om alleen een Amerikaanse simkaart met een telefoonnummer te kopen. Die kaart kan gewoon in uw smartphone. De grote aanbieders bieden prepaid- en sim only-abonnementen aan (die heten: Bring Your Own Phone), maar deze zijn wel flink duurder dan in Nederland. Er zijn aanbieders die budgetabonnementen aanbieden, zoals Lycamobile, TPO en H2O. Nadelig is dat ze vaak geen fysieke winkels hebben en dat de snelheid van mobiel internet lager kan liggen.

Let op: veel Amerikaans providers verkopen nog telefoons met een simlock. Als u een telefoon wilt kopen en een sim only-abonnement erbij wilt afsluiten, koop het toestel dan in een elektronicawinkel.