Noord-Koreaanse raket? Paniek op Hawaï door loos sms-alarm

14 januari 2018Leestijd: 3 minuten
Screenshot van de valse sms-melding - Foto: AFP

Inwoners van de Amerikaanse staat Hawaï werden zaterdag kortstondig opgeschrikt toen ze een alert kregen op hun telefoon over een dreigende aanval met een ballistische raket. Het bleek vals alarm te zijn, maar het sms-bericht zorgde voor hevige paniek. Lokale politici zijn woedend over het incident.

‘Dreiging van inkomende ballistische raket op Hawaï. Zoek onmiddellijk een schuilplaats. Dit is geen oefening,’ zo stond te lezen in het sms-alert, dat zaterdagochtend (lokale tijd) werd verstuurd.

Het zorgde voor hevige paniek onder eilandbewoners, die op stel en sprong op zoek moesten naar dekking. Ook werd kort na de melding de alarmlijn 911 overbelast, en daarmee onbereikbaar.

Even later meldden autoriteiten dat het bericht op een vergissing berustte, en dat er geen sprake was van een dreiging. Tussen de melding en de correctie zaten 38 minuten, schrijft de Honolulu Star. Op ingezonden screenshots zit er ongeveer een kwartier tussen.

‘Oefening van de overheid’

Het raketalarm op Hawaï was ‘puur een oefening van de overheid,’ aldus Witte Huis-woordvoerder Lindsay Walters. Het Federal Communications Commission (FCC) liet naderhand weten een onderzoek in te stellen naar de alarmmelding.

De gouverneur van Hawaï, David Ige, bood later zijn excuses aan voor het loos alarm. Volgens hem is het veroorzaakt door een menselijke fout. ‘Het was een vergissing tijdens een standaardprocedure bij de wisseling van dienst en een medewerker duwde de verkeerde knop in,’ aldus Ige.

Senator Brian Schatz noemde de menselijke fout in een interview met CBS ‘totaal onacceptabel’. Hij wil dat zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden van Hawaï een onderzoek beginnen om te kijken wat er mis is gegaan en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

‘Het alarm mag dan vals zijn geweest, de paniek die het veroorzaakte was dat niet,’ aldus Schatz. ‘Mensen waren in tranen en zochten daadwerkelijk schuilkelders op. We moeten op dit soort meldingen aan kunnen, zodat we als het géén test is, weten dat we moeten reageren.’

Noord-Korea dreigt met langeafstandsraketten

De paniek onder bewoners is niet op niets berust. Het sms-alert kwam te midden van een groeiende dreiging van de raketontwikkeling van Noord-Korea. Hawaï ligt daar het dichtst bij en is dus van de Amerikaanse staten het meest kwetsbaar.

Zijn eigen onderdanen weten niet eens of hij kinderen heeft en ook voor de buitenwereld is hij een mysterie. Maar Kim Jong-un, de vadsige dictator van een straatarm en extreem gesloten land, kan de wereld zomaar in een kernoorlog storten. Een portret van de Noord-Koreaanse dictator >

Onlangs dreigde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un nog het Amerikaanse eiland Guam onder vuur te nemen. Guam is een eiland in de Stille Oceaan, met een Amerikaanse legerbasis. Noord-Korea dreigde in augustus om bij een aanval langeafstandsraketten te gebruiken, van hetzelfde type waarmee het eerder tests uitvoerde. Het gaat om de zogeheten Hwasong-12-raketten, die ook Hawaï zouden kunnen raken.

Overigens was het sms-alert dat in Hawaï werd gebruikt van hetzelfde type als de NL-Alert die in Nederland bij rampen wordt verspreid. Een dergelijke fout is in Nederland echter (nog) niet gemaakt.

Dat type berichten wordt verspreid op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Hierdoor is het telefoonnummer van de ontvanger niet nodig, en wordt het bericht ook ontvangen als het telefoonnetwerk overbelast is.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!