Omstreden Roy Moore verliest Senaatsverkiezingen

13 december 2017Leestijd: 2 minuten
US-POLITICS-VOTE-ALABAMA - Foto: AFP

De Republikeinen hebben de strijd om de Senaatszetel van de Amerikaanse staat Alabama verloren. De Democraat Doug Jones won de tussentijdse verkiezing. Hij versloeg Roy Moore, die eerder in opspraak kwam wegens beschuldigingen van seksuele intimidatie.

Dat betekent dat de Republikeinen in de Senaat nu de kleinst mogelijke meerderheid hebben: 51 tegen 49.

Jones is de eerste Democraat in 25 jaar die een Senaatszetel voor Alabama weet te bemachtigen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De tussentijdse verkiezing bleef tot het laatste moment spannend. Het verschil was lang te klein om een winnaar te kunnen uitroepen. Met 99 procent van de stemmen geteld, heeft Jones een voorsprong van 1,5 procentpunt.

Moore ziet nog kans op overwinning

Moore wil zich nog niet bij een nederlaag neerleggen en vertelde zijn aanhang in Montgomery dat er nog altijd stemmen binnenkomen. ‘Als de uitslag zo dicht bij elkaar ligt, is het nog niet voorbij’, aldus Moore vlak nadat Jones de overwinning opeiste. CNN meldt dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de uitslag nog verandert.

Het beloofde vooraf al een spannende verkiezingsstrijd te worden. Het zuidelijke Alabama is van oudsher een Republikeinse staat, maar de 70-jarige Moore kwam in opspraak wegens vermeende seksuele intimidatie in de jaren zeventig en tachtig. Hij ontkent stellig, maar de twijfel is gebleven. Ondanks de commotie had de Amerikaanse president Donald Trump zijn onvoorwaardelijke steun aan zijn partijgenoot uitgesproken. ‘Stem op Moore,’ droeg hij zijn aanhang eerder op. ‘Just do it’.

Trump had de winst van Moore nodig. De uitslag betekent dat het lastiger voor hem gaat worden om wetsvoorstellen door het Congres te loodsen. Op Twitter feliciteerde hij Jones. ‘Een overwinning is een overwinning,’ geeft Trump toe.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!