Het geheim van musical-oase Broadway

17 december 2017Leestijd: 2 minuten
Broadway, paradijs voor liefhebbers van de musical. Foto: ANP

Broadway, The Great White Way, is een van de beroemdste trekpleisters van Manhattan. Jaarlijks komen er miljoenen Amerikanen en toeristen uit de hele wereld naar deze straat om in een van de vele theaters een voorstelling bij te wonen. Broadway biedt een rijk aanbod aan grootschalige toneelstukken, vooral musicals. Wat is het geheim van het succes van Broadway?

In alles is Broadway in het hart van New York City bijzonder. Ten eerste is het een van de langste straten van Manhattan. Het is de enige straat die diagonaal door heel Manhattan loopt. Doordat het diagonaal loopt, zijn er bijzondere gebouwen en kruisingen ontstaan. Denk  aan Times Square, Flatiron Building, The Morgan Stanley Building en Trinity Church. Het is een ware route vol ontdekkingen.

Maar Broadway is vooral bekend geworden dankzij haar experimentele danscentra en traditionele theaters. Broadway is het mekka van de musicalwereld en voor veel acteurs, dansers en andere artiesten is het de ultieme droom om hier ooit op de planken te mogen staan.

Spectaculair

Ook Nederland is vertegenwoordigd op Broadway. In 2004 werd Pia Douwes de eerste Nederlandse musical-artieste die een hoofdrol ging spelen in een Broadway-show. In april van dat jaar verscheen ze in de musical Chicago in het Ambassador Theatre.

Op musicalgebied kent Broadway vele grote successen. Een van de bekendste shows is Cats. De musical werd vertaald in twintig talen en won talloze prijzen. Een van de langst draaiende musicals op Broadway is The Phantom of the Opera. Deze spectaculaire opera wordt sinds 1988 onophoudelijk opgevoerd en ook wereldwijd is hij in verschillende theaters te bewonderen. Andere populaire musicals zijn Les Misérables, Chicago, The Lion King, Cabaret en Wicked.

Naast deze grote shows biedt Broadway ook plek aan kleinschalige en vernieuwende musicals. Voor zij die liever een ander soort voorstellingen bezoeken, zijn de Off Broadway shows een uitkomst. De Off-Broadway theaters en shows zijn kleiner en hebben tussen de honderd en vijfhonderd zitplaatsen.

Fraaie reclame voor de musical

Om de voorstellingen bekend te maken, wordt er veel en uitbundig reclame gemaakt. Het bedrijf dat zich hier mee bezighoudt is het reclamebureau SpotCo, een van de grootste reclamebureaus van de stad New York. Al jarenlang werkt SpotCo samen met musicalpartijen en steeds komen ze weer opnieuw met de mooiste en opvallendste campagnes.

Zo is Broadway een magneet voor velen: voor artiesten is het de plek waar hun dromen hopelijk tot werkelijkheid komen. Voor bezoekers is het de plek waar de mooiste voorstellingen te zien zijn en je een avond beleeft zonder zorgen. En voor theaters en bedrijven als SpotCo is het uiteraard een plek waar veel geld kan worden verdiend. Deze optelsom maakt Broadway geliefder en bekender dan  theaterplekken elders ter wereld.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!