Trump eet uit hand Xi, geeft VS schuld van verstoorde handelsrelatie

09 november 2017Leestijd: 2 minuten
Trump klapt voor collega Xi na een speech tijdens zijn staatsbezoek aan China - EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn bezoek aan China lovende woorden gesproken over het handelsbeleid van het land. De verstoorde handelsrelatie heeft de Verenigde Staten aan zichzelf te danken, stelde de regeringsleider.

Tijdens een speech sneed Trump de ongelijke handelsbalans aan. ‘Maar ik geef China daar niet de schuld van,’ zei de president op CNN. ‘Wie kan een land bekritiseren voor het misbruik maken van een ander land als zij dat doen ten gunste van hun volk? Mijn lof gaat uit naar China.’ Vervolgens gaf de Amerikaanse leider voorgangers de schuld het ontstaan en de groei van het handelstekort.

Als Xi probeert deze dagen indruk te maken op zijn collega met wat hij voor hem heeft georganiseerd, dan lijkt dat zijn vruchten af te werpen. Tot nu toe heeft Trump nog geen verkeerd woord over de autocratische leider gesproken. Zo sprak hij van een ‘absoluut geweldig’ diner. Vindt hij het een ‘zeer, zeer grote eer’ om in Xi’s gezelschap te verkeren. De militaire parade die de Chinese leider voor hem had georganiseerd was ‘grandioos.’ En hun relatie? ‘Een fantastische.’

Lees meer over Azië: 

Het geheime leven van Kim Jong-un

Maatregelen om handelsbalans te herstellen blijven uit

En ondanks gesprekken tussen de wereldleiders blijven structurele maatregelen die nodig zijn om de handelsbalans weer in het voordeel van de Amerikanen te herstellen vooralsnog uit. Uit goede wil sloot China wel een deal met Boeing. Dat levert het Amerikaanse bedrijf 250 miljard dollar op.

De uitspraken van Trump staan lijnrecht tegenover zijn eerdere opvattingen. Vooral tijdens zijn verkiezingscampagne greep hij juist iedere mogelijkheid aan China de schuld te geven van de economische situatie onder Amerikaanse arbeiders. Zo zou China de Verenigde Staten ‘verkrachten’, sprak hij van ‘diefstal’ en noemde hij het land ‘een economische vijand’.

Best doen om in een goed blaadje te komen

Xi is niet de eerste leider die tijdens de staatsreis van Trump door Azië zijn best doet bij de leider in een goed blaadje te komen. Tijdens zijn bezoek aan Tokyo eerder deze week verwelkomde premier Shinzo Abe Trump met speciaal gemaakte petten met daarop ‘Donald & Shinzo: Make Alliance Evan Greater.’

Twee dagen later in Seoul dook de slogan weer op. ‘President Trump’s verkiezingsoverwinning een jaar geleden maakt Amerika nu al “great again”,’ zei president Moon Jae-in tijdens een toast voorafgaand aan het staatsbanket.

Trump’s staatsreis door Azië duurt nog tot maandag. Hij viert dan de veertigste verjaardag van de Amerikaans-Aziatische relaties in Manilla. Hoog op de gespreksagenda deze week staat de situatie in Noord-Korea. Ondanks de oplopende nucleaire spanningen is China nog altijd een trouwe bondgenoot van het land. Trump vroeg China gisteren om in te grijpen, maar vooralsnog lijkt het land weinig inschikkelijk.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!