Britten spreken schande van retweets Trump

29 november 2017Leestijd: 3 minuten
Trump brengt een toast uit - bron:AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft wat uit te leggen in Groot-Brittannië na het retweeten van ‘anti-islamfilmpjes’ van een leider van Britain First, een extreem-rechtse partij in Groot-Brittannië. Het is niet goed dat een president zoiets doet, zegt een woordvoerder van de Britse premier Theresa May.

‘Britain First probeert gemeenschappen tegen elkaar op te zetten met hatelijke verhalen die leugens verspreiden en de spanningen doen toenemen. Ze zorgen voor ongerustheid,’ aldus de verklaring van Downing Street 10

Corbyn vindt Trumps retweets gevaar voor de samenleving

Volgens May gaat de extreem-rechtse beweging in tegen alles waar Groot-Brittannië voor staat: ‘Fatsoen, verdraagzaamheid en respect.’ Ook Labour-leider Jeremy Corbyn roert zich. Hij hoopt dat de Britse regering de ‘extreem-rechtse retweets’ van Donald Trump veroordeelt. De retweets zijn volgens hem ‘afschuwelijk, gevaarlijk en een bedreiging voor onze samenleving’.

Britain First is een Brits-nationalistische politieke partij en beweging die in 2011 werd opgericht door ex-leden van de British National Party. De partij is fel tegenstander van immigratie en de multiculturele samenleving en verzet zich met hand en tand tegen de ‘islamisering’ van Groot-Brittannië. De islam moet worden verboden, vindt de partij.

Een van de leiders is Jayda Fransen, een vrouw die in oktober nog werd gearresteerd. Zij tweette vandaag en gisteren een paar anti-islamfilmpjes, die daarna werden geretweet door de Amerikaanse president. Een van de video’s zou volgens Fransen gaan over ‘een moslimimmigrant die een Nederlandse jongen op krukken in elkaar slaat’.

De video die door Trump werd geretweet is van video-uploadsite Dumpert van GeenStijl: 

Fout bericht: dader is geen moslimmigrant

Maar dat blijkt een fout bericht. De dader is geen ‘moslimmigrant’, maar een minderjarige die ‘in Nederland is geboren en getogen’, meldt het Openbaar Ministerie van Noord-Holland woensdag. De 16-jarige jongen heeft een straf gekregen via bureau Halt, dat straffen voor jongeren afhandelt. Justitie besloot zelf enkele feiten over de zaak te twitteren, nadat uit binnen- en buitenland veel vragen van journalisten waren binnengekomen.

Fransen (63.000 volgers op Twitter) is maar wat blij met de aandacht die Trump haar schenkt. Volgens haar blijkt uit de retweets dat Trump haar steunt in het onder de aandacht brengen van ‘issues als de islam’. Sarah Sanders, woordvoerder van het Witte Huis, wuift alle kritiek intussen weg. ‘Ik ga niet in op de inhoud van de video’s. Waar het om gaat, is dat de dreiging echt is. De president spreekt over het belang van de nationale veiligheid, het belang van meer militaire uitgaven. Dat is allemaal heel erg echt. Er is niets nep aan.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!