Kerk-schutter Texas pleegde zelfmoord

06 november 2017Leestijd: 2 minuten
De First Baptist Church in Sutherland Springs - EPA

De man die zondag in een kerk in Texas het vuur opende en 26 mensen doodschoot, heeft zich na te zijn achtervolgd van het leven beroofd. Dit meldt de politie maandag.

De 26-jarige dader, Devin Patrick Kelley, schoot zichzelf dood, aldus sheriff Joe Tackitt. De schietpartij was geen willekeurige daad. De verdachte koos de kerk omdat zijn schoonfamilie daar geregeld kwam, zegt de sheriff. Op het moment van de schietpartij waren zij niet aanwezig.

Op zondag ging Kelley, gekleed in zwarte uitrusting en kogelvrij vest, de First Baptist Church binnen. In de kerk in het plaatsje Sutherland Springs, ten zuidoosten van de stad San Antonio, was de zondagsdienst bezig. Kelley opende het vuur en schoot in het wilde weg op de kerkgangers. Hij vermoordde daarbij 26 mensen en verwondde er twintig. Onder de doden zijn ook kinderen.

Achtervolgd door twee ooggetuigen

De schutter werd daarna in zijn auto achtervolgd door twee ooggetuigen van de schietpartij. Volgens Tackitt werd hierbij over en weer geschoten, waarna de auto van Kelley verongelukte. De politie gaat ervan uit dat hij zich toen met een vuurwapen van het leven beroofde.

Kelley was een oud-militair die in 2014 werd ontslagen bij de luchtmacht vanwege mishandeling van zijn vrouw en kind, meldde nieuwszender CNN. Kelley kreeg ook een celstraf van een jaar.

Kelley’s motief voor de schietpartij is nog onduidelijk. Volgens agenten is geen relatie gevonden met een terreurgroep.

Tegenover NBC News hebben ex-vriendinnen van Kelley inmiddels een boekje over hem opengedaan. ‘Nadat we al jaren uit elkaar waren, probeerde hij me om te kopen om met hem af te spreken,’ zegt ex Katy Landry. ‘Hij viel me steeds vaker lastig. Hij belde me voortdurend en zei daarbij zieke dingen.’ Wat Kelly precies zei, wil de vrouw niet zeggen.

Ex-vriendin Brittany Adcock vertelt een vergelijkbaar verhaal. ‘Op de een of andere manier kreeg hij altijd mijn nummer te pakken, ondanks dat geen van mijn vrienden contact met hem had. Op een zeker moment belde ik de politie omdat hij me zo veel belde dat ik aangifte wilde doen. (…) Een keer zei hij dat ik bij hem en zijn vrouw moest intrekken en dat hij voor me zou zorgen zolang ik topless rondliep.’ De vrouw deed uiteindelijk nooit aangifte.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!