Trump feliciteert Xi Jinping met ‘buitengewone opmars’

26 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Donald Trump met Chinese president Xi Jinping. Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Chinese collega Xi Jinping gefeliciteerd met zijn ‘buitengewone opmars’. Hij prees de leider in een tv-interview en zei dat hij ook wel ‘de koning van China’ wordt genoemd.

De felicitatie komt een dag na de afloop van het congres van de Communistische Partij, meldt de Britse publieke omroep BBC. Omdat hij geen duidelijke opvolger heeft aangewezen, verzekerde Xi zich van de absolute macht. Een dag eerder al liet hij zijn gedachtegoed opnemen in het statuut van de partij, wat hem even machtig maakt als de Chinese communistenleider Mao Zedong in zijn tijd.

De twee wereldleiders spraken elkaar via de telefoon. Xi zou daarbij hebben gezegd dat hij een nauwe samenwerking tussen de twee landen voorziet, melden Chinese staatsmedia.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In een interview met het Amerikaanse Fox Business Network omschreef Trump zijn collega een paar uur later als een ‘erg goed persoon’ met wie hij ‘een buitengewone relatie heeft’. Hij noemde de opmars van Xi ‘iets wat nog nooit eerder was vertoond in China’ en omschreef hem als ‘een machtige man’.

‘Beste relatie’

‘Mensen zeggen dat wij de beste president-president-relatie hebben. (…) Hij wordt ook wel de koning van China genoemd, maar hij is de president.’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou ook een felicitatie naar Peking hebben verstuurd, melden de staatsmedia van Noord-Korea. In die boodschap sprak hij de overtuiging uit ‘dat de relatie tussen de landen zich verder zal ontwikkelen in het belang van de Chinezen en Noord-Koreanen’. Al is de verhouding door de nucleaire crisis in de afgelopen jaren flink bekoeld, China blijft de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!