Bizar: IS eist schietpartij Las Vegas op

02 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Het Mandalay Bay Hotel, van waaruit Paddock de menigte onder vuur nam - Foto: AFP

De 64-jarige Stephen Paddock, die vannacht een bloedbad aanrichtte op een countryfestival in Las Vegas, had meer dan tien vuurwapens tot zijn beschikking, meldt de politie. Ook blijkt nu dat hij zichzelf met een geweer om het leven heeft gebracht in zijn hotelkamer.

Volgens persbureau Reuters heeft Islamitische Staat (IS) intussen de aanslag opgeëist. De terreurbeweging meldt via haar ‘persbureau’ Amaq dat de aanvaller zich een paar maanden geleden tot de islam zou hebben bekeerd.

‘De aanslag in Las Vegas is uitgevoerd door een strijder van de Islamitische Staat in reactie op de oproep om staten aan te vallen van de coalitie,’ aldus de verklaring van Amaq, verwijzend naar de internationale coalitie tegen IS.

De Amerikaanse overheid meldt dat er geen bewijs is dat de schutter deel uitmaakte van een internationaal terroristisch netwerk. IS eist wel vaker aanslagen op, zonder daar direct bewijs voor te leveren.

Eerder werd gemeld dat Paddock door de politie was doodgeschoten. De politie heeft tenminste tien wapens in zijn hotelkamer aangetroffen, meldt politiewoordvoerder Joseph Lombardo.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dodelijkste schietpartij in Amerikaanse geschiedenis

Paddock zou donderdag zijn intrek hebben genomen in het Mandalay Bay Hotel van waaruit  hij zondagavond (plaatselijke tijd) het vuur opende op bezoekers van het muziekfestival. Hij werd aangetroffen in een hotelkamer op de 31e verdieping van het hotel aan de beroemde Las Vegas Strip.

Het dodental van de schietpartij is inmiddels opgelopen naar 58, en er zijn 515 gewonden gevallen. Het is daarmee de dodelijkste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis. De politie heeft nog geen idee van het motief van de schutter. Wel is vrijwel zeker dat hij geen lid is van een militante groep, en dat hij alleen heeft gehandeld.

Trump woensdag naar Las Vegas

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde maandagmiddag op de schietpartij. In een toespraak noemt Trump de aanslag een ‘act of pure evil’. Hij bedankte de politie en first responders. ‘De snelheid waarop is gehandeld, is miraculeus en voorkwam verder verlies van mensenlevens’, aldus Trump. Hij zegt woensdag af te reizen naar de stad om voor ontmoetingen met de politie, hulpverleners, en getroffen familieleden.

De politie heeft intussen contact gekregen met familieleden van Paddock, die verbijsterd reageren op het nieuws. ‘We hadden geen idee,’ zegt broer Eric Paddock.

Het driedaagse openluchtfestival, met tientallen countryartiesten op het programma, was uitverkocht. Er waren zo’n 22.000 bezoekers. Toen de schoten klonken, was er een optreden van countryzanger Jason Aldean. Er ontstond veel paniek onder de vele duizenden bezoekers, die massaal het festivalterrein probeerden te ontvluchten.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!