Sasha en Malia: Amerika’s bekendste zusjes

06 augustus 2017Leestijd: 3 minuten
Malia (links) en Sasha met hun vader Barack op de bank. Foto: WikiCommons

Sasha en Malia Obama groeiden op voor het oog van alle Amerikanen. Tijd om op internationale zusterdag een blik te werpen op Amerika’s bekendste zusjes.

De obsessie van Amerikanen met Sasha (16) en Malia (19) Obama is ongekend – ondanks, of misschien wel juist omdat de twee meiden grotendeels afgeschermd opgroeiden. Elk detail dat naar buiten komt, is nieuws: ergens is het vergelijkbaar met de manier waarop veel Nederlanders de koninklijke dochters volgen.

En dus lezen Amerikanen maar wat graag over de wandeling die Malia onlangs maakte met hond Bo of klikken ze op de foto’s van Sasha’s sweet sixteen feest. Sterker nog, de foto’s van Sasha in een rode jurk kregen honderdduizenden likes op sociale media.

#SashaObama with her parents at her 16th birthday party #BarackObama #MichelleObama ❤️ @mint2b_brittney

Een bericht gedeeld door The Shade Room (@theshaderoom) op

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zeven en tien jaar oud waren Sasha en Malia, toen ze in 2009 van hun geboorteplaats Chicago naar het Witte Huis verhuisden. Twee verlegen meisjes, die niet gewend waren aan alle aandacht en de druk die dat met zich meebrengt. Echt zorgen leken de twee zich niet te maken: Malia vertelde in een interview op Amerikaanse tv dat ze vooral blij was dat ze haar slaapkamer in het huis zelf mocht inrichten.

Na de eerste jaren kregen de Obama-zusjes een wat grotere rol en gingen ze onder meer mee op presidentiële reizen naar Zuid-Afrika en Vaticaanstad. Hun gedrag was voortreffelijk en binnen de kortste keren werden de tieners iconen, met name voor leeftijdsgenoten en Afro-Amerikanen. Het politiek activisme van Malia – bijvoorbeeld geuit door middel van teksten op kleding – werd omarmd door feministen.

Op naar Harvard
Nu Barack uit het Witte Huis is, verandert ook het leven van de twee zusjes ingrijpend. Sasha blijft voorlopig in Washington wonen, waar ze nog twee jaar naar de meest prestigieuze middelbare school in de stad gaat, Sidwell Friends. Haar ouders huurden onlangs een groot pand in de deftige buurt Kalorama. Malia verlaat binnenkort het ouderlijk huis om te gaan studeren aan Harvard. Dat was tegen het advies in van haar vader, die liever had dat ze een minder bekende school koos.

Het huis van de Obama’s in Kalorama. Foto: Screengrab youtube

Malia nam bewust eerst een tussenjaar, waarin ze onder meer stage liep in Hollywood bij producent Harvey Weinstein, zodat ze niet als dochter van de zittende president aan haar universitaire leven zou beginnen. Chelsea Clinton deed dat in 1997 wel – en op haar eerste dag stonden meer dan 200 verslaggevers haar en haar ouders op te wachten bij de poorten van Stanford.

De aandacht voor de eerste Afro-Amerikaanse first daughters zal waarschijnlijk iets verslappen met de nieuwe bewoners in het Witte Huis, maar bekendheden zullen ze blijven – zeker als Malia ervoor kiest om iets in de entertainmentindustrie te doen. En dus moeten ze er vanuit gaan dat al hun acties onder een vergrootglas zullen liggen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De twee dochters van George W. Bush weten daar alles van: ze kwamen onder vuur te liggen door gefeest tijdens hun studiejaren. In een brief gaven ze begin dit jaar het advies aan Sasha en Malia om vooral niet te vergeten ook te genieten van het leven: ‘Leer wie je bent. En maak fouten – daar is niks mis mee.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!