Met deze woorden wekt Trump de furie van Venezuela

12 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Trump tijdens de persconferentie op zijn vakantieadres in Bedminster - Foto: AFP

Te midden van het oplopende conflict met Noord-Korea, haalt de Amerikaanse president Donald Trump zich de woede van nog meer vijanden op de hals. Hij liet vrijdag in een verklaring weten dat militair ingrijpen een optie is om de politieke crisis in Venezuela een halt toe te roepen.

‘Venezuela is niet ver weg. Mensen lijden en gaan dood. We hebben veel opties voor Venezuela, waaronder een mogelijk militaire optie, mocht dat nodig zijn,’ zei Trump in een persconferentie tijdens zijn vakantie in Bedminster, New Jersey.

Daarnaast weigert hij elk contact met de Venezolaanse president Nicolás Maduro, zolang de democratie in het land niet is hersteld, zo laat hij weten. Bij de persconferentie – die live op tv te volgen was – waren ook de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley aanwezig. De drie hadden kort daarvoor een ontmoeting gehad.

‘Krankzinnige extremist’

De woorden van Trump konden op woede rekenen vanuit de Venezolaanse regering. Minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Padrino noemde het een ‘daad van krankzinnigheid’. Hij noemt Trump een ‘extremist’.

Het Witte Huis liet vervolgens weten dat Maduro geprobeerd heeft telefonisch contact op te nemen met Trump. Maar hij wil hem pas spreken wanneer ‘de democratie is hersteld’ in Venezuela. Het Pentagon liet naderhand weten dat er vanuit het Witte Huis nog geen enkel bevel was gegeven voor militair ingrijpen.

Socialistische revolutie faalde op alle fronten. Maduro stuurt Venezuela naar de rand van de afgrond

Onder Trump heeft de Amerikaanse regering wel al een aantal maatregelen genomen tegen het socialistische regime in Venezuela. Zo zijn onder meer de tegoeden van een aantal vooraanstaande Venezolanen bevroren, onder wie de tegoeden van de broer van oud-president Hugo Chávez en een vooraanstaande adviseur van Maduro. Zij zijn volgens Amerika medeverantwoordelijk voor ‘beleid of maatregelen die het democratisch proces in Venezuela ondermijnen’. Naast militair ingrijpen, worden ook sancties tegen de olie-industrie in het Zuid-Amerikaanse land overwogen.

Chaos in Venezuela

In Venezuela heerst al maanden chaos. Demonstranten gaan dagelijks de straat op en clashen vaak met politie. Er zijn al tientallen doden gevallen en de rust lijkt maar niet terug te keren. De oppositie in Venezuela is feitelijk buitenspel gezet door Maduro, die ondanks zijn verkiezingsnederlaag twee jaar geleden weigert af te treden.

Al jaren verzet een groot deel van de bevolking zich tegen het bewind van Maduro. Hij wordt gezien als een genadeloze dictator die de Venezolaanse economie aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Ook bij de regering en de veiligheidsdiensten groeit het verzet tegen de alleenheerser.

Een nieuw gekozen grondwetgevende vergadering heeft zichzelf boven het parlement gesteld. Zowel de oppositie als een steeds groeiend aantal buitenlandse regeringen weigeren de grondwetgevende vergadering als legitiem te erkennen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American
Dreamers!