Hoe word je een Amerikaan?

06 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Nieuwe Amerikanen tijdens de 'oath of allegiance'. Foto: Obama White House

Een visum of green card geeft u het recht om in de Verenigde Staten te wonen en te werken, maar u bent dan nog geen Amerikaans staatsburger. Dit moet u doen om dat wel te worden.

Stemmen in Amerika of in een jury zitten bij rechtszaken: het zijn een paar van de rechten en plichten van Amerikaanse staatsburgers. Als Nederlander een aanvraag doen om Amerikaan te worden, kan alleen als u al een tijd in het bezit bent van een green card.

De procedure verloopt via de U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS). Dit zijn de basisvoorwaarden voor het invullen van het N-400 naturalisatieformulier:

– U moet vijf jaar in het bezit zijn van een green card, of drie jaar als u bent getrouwd met een Amerikaans staatsburger;
– U moet minstens 30 maanden fysiek in de Verenigde Staten aanwezig zijn geweest;
– U moet minstens 3 maanden hebben gewoond in de staat waar u de aanvraag doet en daar blijven wonen tijdens de procedure;
– U moet Engels kunnen lezen, schrijven en spreken en moet bekend zijn met de Amerikaanse cultuur en geschiedenis;
– U moet aantoonbaar de Amerikaanse Grondwet hebben nageleefd.

Lange procedure
Na het opsturen van het N-400-formulier begint de procedure, die langer dan twaalf maanden kan duren. Maak geen fouten op het formulier, dat vertraagt de procedure. U mag tijdens de procedure naar het buitenland reizen, maar moet wel officieel in de Verenigde Staten verblijven.

Als USCIS uw aanvraag goedkeurt – dit duurt vele maanden – wordt een gesprek ingepland met een medewerker. Die stelt een aantal vragen over uw achtergrond en kennis van Amerika. Ook moet u een taal- en naturalisatietest doen met vragen over de Amerikaanse geschiedenis en het politieke stelsel.

Meer weten over Amerika? Alle tips voor emigratie op een rij>

Gaat dit allemaal goed, dan duurt het nog eens tot 180 dagen voordat u Amerikaans staatsburger bent. De feitelijke naturalisatie speelt zich af tijdens een speciale ceremonie, waar tientallen tot honderden lotgenoten de Oath of Allegiance uitspreken: de eed dat u trouw zult blijven aan de Amerikaanse Grondwet. U ontvangt een naturalisatie-certificaat, waarmee u een paspoort kunt aanvragen. Vanaf dat moment kunt u zich ook registreren als kiezer.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!