#American Dreamers

Hoe word je een Amerikaan?

06 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Een visum of green card geeft u het recht om in de Verenigde Staten te wonen en te werken, maar u bent dan nog geen Amerikaans staatsburger. Dit moet u doen om dat wel te worden.

Stemmen in Amerika of in een jury zitten bij rechtszaken: het zijn een paar van de rechten en plichten van Amerikaanse staatsburgers. Als Nederlander een aanvraag doen om Amerikaan te worden, kan alleen als u al een tijd in het bezit bent van een green card.

De procedure verloopt via de U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS). Dit zijn de basisvoorwaarden voor het invullen van het N-400 naturalisatieformulier:

– U moet vijf jaar in het bezit zijn van een green card, of drie jaar als u bent getrouwd met een Amerikaans staatsburger;
– U moet minstens 30 maanden fysiek in de Verenigde Staten aanwezig zijn geweest;
– U moet minstens 3 maanden hebben gewoond in de staat waar u de aanvraag doet en daar blijven wonen tijdens de procedure;
– U moet Engels kunnen lezen, schrijven en spreken en moet bekend zijn met de Amerikaanse cultuur en geschiedenis;
– U moet aantoonbaar de Amerikaanse Grondwet hebben nageleefd.

Lange procedure
Na het opsturen van het N-400-formulier begint de procedure, die langer dan twaalf maanden kan duren. Maak geen fouten op het formulier, dat vertraagt de procedure. U mag tijdens de procedure naar het buitenland reizen, maar moet wel officieel in de Verenigde Staten verblijven.

Als USCIS uw aanvraag goedkeurt – dit duurt vele maanden – wordt een gesprek ingepland met een medewerker. Die stelt een aantal vragen over uw achtergrond en kennis van Amerika. Ook moet u een taal- en naturalisatietest doen met vragen over de Amerikaanse geschiedenis en het politieke stelsel.

Meer weten over Amerika? Alle tips voor emigratie op een rij>

Gaat dit allemaal goed, dan duurt het nog eens tot 180 dagen voordat u Amerikaans staatsburger bent. De feitelijke naturalisatie speelt zich af tijdens een speciale ceremonie, waar tientallen tot honderden lotgenoten de Oath of Allegiance uitspreken: de eed dat u trouw zult blijven aan de Amerikaanse Grondwet. U ontvangt een naturalisatie-certificaat, waarmee u een paspoort kunt aanvragen. Vanaf dat moment kunt u zich ook registreren als kiezer.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.