Emigreren: wat gebeurt er met uw zorgverzekering?

24 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Ziekenhuis - Foto: WikiCommons

In bezit van een visum of green card? Bij emigratie komt een aantal zaken kijken, zoals het opzeggen van uw Nederlandse zorgverzekering.

Als u bent uitgeschreven uit Nederland vervalt vaak de zorgverzekeringsplicht: uw basisverzekering zal in de meeste gevallen automatisch worden opgezegd door de zorgverzekeraar. Een Nederlandse verzekering aanhouden, is niet mogelijk bij emigratie. Let op, als dit gebeurt, bent u dus niet meer verzekerd voor hulp bij ziekte.

Om te voorkomen dat dit problemen oplevert, is er een aantal opties. Als een Amerikaanse werkgever uw emigratie sponsort, verzorgt het bedrijf wellicht ook de zorgverzekering: dit is redelijk normaal in de Verenigde Staten, zeker voor grote werkgevers. Als houder van een green card valt u onder de Affordable Care Act – u bent verplicht uzelf te verzekeren. Opties kunt u bekijken op healthcare.gov.

(Dislaimer: de regels rond Amerikaanse zorgverzekeringen kunnen in de nabije toekomst veranderen.)

Internationale verzekering
Als u een tijdelijke immigrant bent, zult u zelf op zoek moeten gaan naar een zorgverzekering in Amerika. Zorg is flink duurder dan in Nederland en dat is terug te zien in de maandelijkse premies. Bovendien kunnen aanbieders u om een reeks van redenen weigeren, zonder social security number is het überhaupt lastig om een verzekering af te sluiten.

Er zijn aanbieders die zich speciaal richten op immigranten en non-U.S. citizens. Een andere mogelijkheid is een internationale zorgverzekering afsluiten via een Nederlandse verzekeraar. Vooral als u een tijdelijke verzekering afsluit – tot 2 jaar – zijn de premies laag en kan de zorgverzekering zelfs voordeliger uitvallen dan in Nederland. Erkende aanbieders zijn OOM Verzekeringen en De Goudse. Buitenlandse aanbieders zijn International Expat Insurance, Allianz International Health Insurance en Cigna Global. Let goed op wat valt onder de dekking en wat niet.

Amerikaanse termen in de zorg
Premium: maandelijkse premie
Deductible: eigen risico
PCP: Primary Care Physician, de huisarts
CoPay: het bedrag dat de verzekerde betaalt voor een doktersbezoek, een apotheekrecept of een bezoek aan de intensive care
Coinsurance: geldt voor situaties waarin de zorgverzekeraar een percentage van een behandeling betaalt, de rest is voor uw rekening
Stop loss: het maximale bedrag dat een verzekerde per jaar kan meebetalen via co-insurance
In network/out of network: verzekeraars hebben vaak contracten afgesloten met bepaalde zorgaanbieders, die zijn in network  (of een Preferred Provider Organization). Bij die aanbieders wordt doorgaans een groter deel van de kosten gedekt dan bij diegene die out of network zijn.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!